Het kabinet stelt 157 miljoen euro extra beschikbaar voor de innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Vooral startups en mkb-bedrijven kunnen daarmee meer onderzoek en ontwikkeling doen. De eerste schijf van de WBSO wordt voor starters verhoogd van 40 procent naar 50 procent over de eerste 350.000 euro aan (loon)kosten voor speur- en ontwikkelingswerk. Voor niet-starters gaat dit tarief van 32 procent naar 40 procent. Het tarief van de tweede schijf blijft 16 procent.
Volgens Sander Wolfensberger, partner bij subsidie-adviesbureau SUBtracers, profiteren met name kleinere bedrijven hiervan. Dit geldt zeker voor it-bedrijven die om software te maken relatief hoge loonkosten hebben. Overigens hoeft een onderneming niet winstgevend te zijn om van de regeling gebruik te maken. Jaarlijks maken zo’n 22.000 bedrijven gebruik van de WBSO om r&d te bevorderen.
Software-ontwikkeling is volgens Wolfensberger momenteel vooral kansrijk als die is gericht op marktplaatsen. Minder gunstig zijn de vooruitzichten voor ontwikkelaars die afhankelijk zijn van het toerisme, de horeca en de evenementenbranche.
Het pakket maatregelen dat in de Miljoenennota wordt gepresenteerd, biedt weinig voor de zzp’ers die nu duidelijk zitten in de hoek waar de klappen vallen.
Maatregelen
Het kabinet neemt voor in totaal één miljard euro aan maatregelen gericht op groeibedrijven, innovatie, het behoud van banen en omscholing in het mkb. Om groeibedrijven (startups en scale-ups) te ondersteunen stelt het kabinet honderdvijftig miljoen euro beschikbaar door middel van een groot nationaal scale-up-fonds. Eenzelfde bedrag gaat naar de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen, waarmee zij innovatieve mkb-bedrijven kunnen ondersteunen. Voor mkb-werkgevers is 38 miljoen euro beschikbaar voor omscholing van personeel.
De begroting schenkt veel aandacht aan ‘sleuteltechnologieën’ zoals kunstmatige intelligentie, kwantum- en nanotechnologie. Maar budgettair is het ronduit pover. Vanaf 2021 wordt structureel tien miljoen euro per jaar in sleuteltechnologieën gestoken. Daarnaast komt er de komende jaren 23,5 miljoen euro extra beschikbaar voor onderzoek en ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence: ai).
Ook wordt er driehonderd miljoen euro gereserveerd voor een beoogd fonds om (middel)grote bedrijven gezond te houden. Tot slot heeft het kabinet 225 miljoen euro vrijgemaakt voor cofinanciering van EU-programma’s. Deze zijn gericht op regionale ontwikkeling, innovatie, duurzaamheid en digitalisering. Eerder deze maand was al het nieuwe Groeifonds aangekondigd waarin het kabinet de komende vijf jaar twintig miljard euro steekt voor investeringen.