Google zal in 2030 altijd en overal koolstofvrije energie afnemen. Alle datacentra en kantoren van de onderneming gaan dan op duurzame energiebronnen draaien zoals wind en zon. Ook wordt meer gebruik gemaakt van grootschalige accu-opslag. Bovendien gaat Google kunstmatige intelligentie toepassen om de vraag naar elektriciteit beter te voorspellen en het gebruik te optimaliseren.
Sundar Pichai, ceo van Google en Alphabet, heeft deze nieuwe doelstelling in een blog aangekondigd. De onderneming was al langer CO2-neutraal door verbruik van ‘vuile’ energie op andere momenten te compenseren.
Volgens Pichai is snel handelen nodig om de desastreuze gevolgen van de klimaatverandering af te wenden. Hij herinnert aan de bosbranden die eerst in Australië en Brazilië woedden en nu Californië en Oregon in hun greep houden. Google heeft duurzaamheid altijd al hoog in het vaandel staan, aldus Pichai. In 2007 was Google de eerste grote onderneming die CO2-neutraal werd. Inmiddels is Google ook ‘s werelds grootste inkoper van herwinbare energie in het bedrijfsleven.
WIndstil
Volgens Pichai is Google ook het eerste bedrijf dat al zijn datacentra en gebouwencomplexen 24/7 CO2-neutraal van energie voorziet. Dit is een lastiger te bereiken doel dan het compenseren van energieverbruik met herwinbare energie. Op bepaalde dagen kan het windstil zijn of kan door weinig zonlicht een gebrek aan zonne-energie ontstaan. Google verwacht dat deze nieuwe doelstelling meer dan 20.000 nieuwe banen oplevert bij bedrijven die schone energie opwekken.
Overigens hebben meerdere grote techbedrijven plannen aangekondigd hun energieverbruik te beteugelen. Begin dit jaar liet Microsoft weten in 2030 ‘CO2-negatief’ te worden. In juli zei Apple dat over tien jaar het hele bedrijf inclusief toeleveranciers CO2-neutraal zal zijn. Amazon hoopt dat doel in 2040 te bereiken.
“koolstofvrije energie”
Onmogelijk op deze planeet met onze natuurwetten.
@JPS
De natuur bestaat voor een groot deel uit koolwaterstoffen. Waterstof verbranden levert water als “afval” op, wat geen probleem is. De verbranding van koolstof levert bij volledige verbranding CO2 op, of CO (koolmonoxide, gevaarlijk) of C (roet) als de verbranding niet volledig is.
Het verbranden van waterstof voldoet voor 100% aan onze natuurwetten, en de energie die daarbij vrijkomt, is koolstofvrije energie. Nu kun je op verschillende manieren H2 maken, met of zonder een koolstofverbinding als restproduct. Het spreekt voor zich dat je voor de methode die geen koolstof als restproduct oplevert moet kiezen.
Zonne- en windenergie zijn ook koolstofvrij (nadat de panelen / molens gemaakt zijn). Hetzelfde geldt voor kernenergie.
Overigens, energie opwekken met CO2 als restproduct, en vervolgens elders de CO2 weer omzetten naar iets anders geldt ook als CO2 neutraal. Kwestie van definitie.