De tegenslagen stapelen zich op voor Huawei. Nadat het bedrijf eerder Google’s Play Store niet meer mocht gebruiken, krijgt het vanaf morgen geen chips meer aangeleverd. Toch houdt de techgigant hoop, omdat de risico’s naar eigen zeggen zijn gespreid.
Het stoppen van de toelevering van chips heeft te maken met sancties van de VS, die enkele maanden geleden zijn aangekondigd. De levering stopt omdat de chipmakers gebruikmaken van Amerikaanse apparatuur en software. Ook bij andere chipsfabrikanten blijft de deur voor Huawei gesloten. Het is fabrikanten die werken met Amerikaanse apparatuur of software namelijk verboden om te produceren voor Huawei. Leveranciers als TSMC en Samsung zijn daarom genoodzaakt met de levering te stoppen. Met name voor de smartphones van Huawei en het bouwen van 5G-netwerken verwachten specialisten grote (leverings)problemen. Ook denken analisten dat bedrijven niet langer met Huawei willen samenwerken, omdat het niet meer de nieuwste technologie kan leveren.
Risicospreiding
In een reactie stelt Huawei dat het de afgelopen tien jaar de investeringen in de wereldwijde toeleveringsketens aanzienlijk heeft verhoogd, om het risico te spreiden van een mogelijke onderbreking in deze ketens. ‘We hebben onze inspanningen opgevoerd om de impact op onze bedrijfsactiviteiten te minimaliseren, om de levering van onze producten en diensten aan onze klanten te garanderen en om software- en beveiligingsupdates effectief voort te zetten. Daarom hebben we er het volste vertrouwen in dat we in staat zullen zijn om de komende jaren toonaangevende apparaten te kunnen blijven leveren’, aldus het bedrijf in een statement dat afgelopen zaterdag naar de redactie van Computable is gestuurd.
‘Valse en ongefundeerde beschuldigingen’
In de verklaring noemt het bedrijf de beperkingen voor het gebruik van Amerikaanse technologie en software om halfgeleiders in het buitenland te ontwerpen en te produceren arbitrair en schadelijk. Ook vindt Huawei dat de wereldwijde industrie door de sanctie ondermijnd wordt. ‘Huawei verzet zich categorisch tegen deze handelsbeperkingen, omdat ze gebaseerd zijn op valse en ongefundeerde beschuldigingen’, aldus de onderneming.
De handelsbeperkingen kunnen volgens Huawei gevolgen hebben voor de uitbreiding, het onderhoud en de continue activiteiten van netwerken ter waarde van honderden miljarden dollars, die de onderneming in meer dan honderdzeventig landen heeft uitgerold. De handelsbeperkingen zullen ook gevolgen hebben voor communicatiediensten voor de meer dan drie miljard klanten die wereldwijd producten en diensten van Huawei gebruiken.
Europese beleidsmakers staan volgens de Chinese onderneming onder grote druk van de VS om Huawei te beperken in haar deelname aan de Europese markten voor 5G. ‘Als gevolg daarvan hebben we te maken met een steeds moeilijker ondernemingsklimaat. We zijn momenteel bezig met een uitgebreide beoordeling van de situatie en de impact op ons bedrijf’, zo schrijft Huawei.
Economische bijdrage aan Nederland
Tot slot schetst Huawei in de verklaring dat het al meer dan vijftien jaar een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteit van de Nederlandse communicatie-infrastructuur, die tot de top van de wereld behoort. Huawei is niet alleen een leverancier van innovatieve technologie, maar ook een klant, werkgever en investeerder. In 2019 kocht Huawei voor meer dan achthonderd miljoen aan goederen en diensten op de Nederlandse markt. ‘Dit bedrag zal zich naar verwachting de komende jaren verder ontwikkelen. We hebben ongeveer zeshonderd medewerkers in dienst en zorgen indirect voor meer dan twaalfduizend banen.’ Zo verwijst het bedrijf naar een prijs die premier Rutte in 2018 overhandigde voor de bijdrage van Huawei Nederland aan de Nederlandse economie. Het betrof destijds een NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency)-award. De NFIA is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Huawei benadrukt dat het ook in de toekomst een belangrijke bijdrage blijft leveren aan de Nederlandse samenleving. ‘Dat doen we door te blijven investeren in Nederland en door ons te blijven inzetten voor innovaties en ondersteuning aan de vele Huawei-klanten in Nederland die onze technologie vertrouwen en waarderen. We voelen ons gesterkt door hun voortdurende steun in deze moeilijke tijden’, besluit het bedrijf.
een stukje over het kwaad dat Trump heet, met Tictoc, Philips, ASML en andere ongewenste bemoeienis van imperialist Trump, kan echt geen kwaad.
Ronald Wouterson,
Volgens mij staat het je vrij om een opinie te schrijven over je genoemde onderwerp, ik werd door de redactie tenslotte nooit hierin belemmerd. Zo schreef ik al eens over het Amerkaanse imperialisme voordat Trump president werd. Er woedt namelijk al heel lang een handelsoorlog waarbij landen hun macht in andere delen van de wereld uit willen breiden en kijkend naar de Chinese belangen lijkt hun imperialisme me toch wat destructiever. Niet alle verwijten zijn ongefundamenteerd want een export van €800 miljoen staat op de handelsbalans in geen enkele verhouding tot de import omdat China haar interne markt nog altijd gesloten houdt.