In één klap kan twee derde van de ziekenhuizen gezondheidsgegevens van patiënten veilig doorsturen naar de persoonlijke gezondheidsomgeving van de patiënt. Chipsoft, ‘s lands grootste leverancier van zorginformatiesystemen, heeft hiertoe het benodigde MedMij-label behaald.
MedMij is een afsprakenstelsel voor veilige data-uitwisseling tussen zorgaanbieders en patiënten. De uitwisseling vindt plaats via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Dit is vaak een website of app waarmee patiënten toegang hebben tot hun eigen medische gegevens en deze kunnen verzamelen, beheren, delen en aanvullen.
Zorgplatform en Hix
Chipsoft heeft zijn uitwisselingsdienst voor medische informatie Zorgplatform aangepast, zodat deze het afsprakenstelsel MedMij volgt. Zorgplatform regelt de data-uitwisseling tussen de informatiesystemen van zorgaanbieders, waaronder Chipsofts eigen informatiesysteem Hix. Ruim vijftig ziekenhuizen gebruiken Hix, waarmee Chipsoft verreweg de grootste leverancier van elektronische patiëntendossiers (epd’s) voor ziekenhuizen is. ‘Dat een grote leverancier als Chipsoft het MedMij-label heeft gehaald, is een belangrijke stap’, zegt Marc van Dijk, algemeen manager van stichting MedMij.
Door de uitwisselingsdienst aan te passen aan MedMij, kunnen de ziekenhuizen data uit hun zorginformatiesysteem nu dus uitwisselen met persoonlijke gezondheidsomgevingen. Voorwaarde daarbij is dat de betreffende PGO eveneens voldoet aan de MedMij-afspraken. Dertig van de ongeveer 35 PGO-aanbieders nemen deel in MedMij.
Het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer wordt binnenkort als eerste voorzien van de MedMij-data-uitwisseling via het platform van Chipsoft. Met andere ziekenhuizen moet de leverancier nog afspraken maken.
Leveranciers
Chipsoft is een van de acht leveranciers van zorginformatiesystemen die bij MedMij zijn aangesloten. Leverancier Asterisque was in 2019 de eerste met het MedMij-label. Epic en Nexus, de grootste concurrenten van Chipsoft, werken nog niet volgens het afsprakenstelsel.
Aan het behalen van het MedMij ging de nodige voorbereiding vooraf. Vanaf 2018 kunnen leveranciers de data-uitwisseling testen aan de hand van het MedMij-testprogramma Proves. Vervolgens organiseerde Chipsoft begin 2019 een praktijkproef bij het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft, waarbij data werden uitgewisseld met de PGO’s van aanbieders Quli en Ivido. Later volgde een pen-test op Hix en behaalde de leverancier het NEN7510-certificaat voor informatiebeveiliging in gezondheidszorgorganisaties.
Wettelijk vastgelegd
Het is binnenkort wettelijk vastgelegd dat burgers een elektronisch afschrift van hun eigen medische gegevens kunnen krijgen. PGO’s zijn daarvoor een goed hulpmiddel. Patiënten kunnen hun medische gegevens bij hun behandelaars ophalen en toevoegen aan de PGO. Ze kunnen ook eigen gegevens, zoals thuismetingen en data uit gezondheids-apps, toevoegen.
De overheid ondersteunt zorgaanbieders bij het conformeren aan de wetgeving, met de zogeheten Vipp-subsidie. Vipp staat voor Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional. Dit programma startte in 2017 en loopt door tot oktober 2020. Ziekenhuizen kunnen tot bijna een miljoen euro subsidie krijgen wanneer ze investeren in ict om medische gegevens voor patiënten digitaal te ontsluiten.
MedMij is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland. Samen met het ministerie van VWS en de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) realiseerde de federatie eerst het testprogramma Proves. De praktische invulling van dit testprogramma en de begeleiding van de testdata-uitwisseling was in handen van zorgadviesbureau BDO Arteria. De uitrol van het Proves-programma is dit jaar genomineerd voor een Computable Award in de categorie Digitale Transformatie.