De hoge 26 GHz-frequentieband moet voorlopig nog niet gebruikt worden voor 5G. Er is momenteel te weinig bekend over de potentiele gezondheidsrisico’s van 5G-toepassingen. Dat concludeert de Gezondheidsraad op basis van literatuuronderzoek.
In de samenleving zijn zorgen over de mogelijke (schadelijke) invloed van 5G op de gezondheid. De Tweede Kamer heeft de Gezondheidsraad, een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor de regering en het parlement, om advies gevraagd over de mogelijke gezondheidsrisico’s van blootstelling aan elektromagnetische velden met frequenties voor 5G-communicatiesystemen.
De Gezondheidsraad stelt in zijn advies geen eenduidig antwoord te kunnen geven op de vraag of blootstelling aan 5G-frequenties daadwerkelijk gezondheidsrisico’s oplevert. Simpelweg omdat er nog geen 5G-systemen in gebruik zijn genomen.
De raad is daarom nagegaan of er aanwijzingen zijn dat elektromagnetische velden met de beoogde 5G-frequenties de gezondheid kunnen schaden. Dit kan niet worden aangetoond, maar ook niet worden uitgesloten.
Frequentiebanden
Gekeken naar de diverse frequentiebanden die voor 5G worden gebruikt, ziet de commissie geen reden om te stoppen met de lagere frequentiebanden voor 5G (700 MHz en de 3,5 GHz). Deze worden namelijk al jaren worden gebruikt voor huidige telecommunicatiesystemen.
Voor de 26 GHz-band heeft de Gezondheidsraad wel twijfels. Er zijn nog geen experimentele gegevens beschikbaar over deze band voor 5G-toepassingen. De commissie adviseert daarom deze band nog niet in gebruik te nemen en eerst nader onderzoek te doen.
Vervolgonderzoek
Naast de adviezen over het gebruik van de frequentiebanden, adviseert de Gezondheidsraad om onderzoek te blijven doen naar de relatie tussen blootstelling aan gebruikte 5G-frequenties en het optreden van kanker, verminderde mannelijke vruchtbaarheid, zwangerschapsuitkomsten en geboorteafwijkingen.
Dat er nog geen onderzoeksgegevens van de 26 GHz band op 5G zijn verbaast me niks, want die band is nog niet in gebruik voor telefonie! Momenteel werkt 5G op frequentiebanden die al in gebruik zijn voor telefonie en andere mobiele communicatie, onder andere de voor 4G.
Misschien moet er eens gekeken worden naar plekken waar deze 26 GHz frequentieband al wel in gebruik is, zoals op stations. Want cameratoezicht op stations bestaat al een tijdje, dus eventuele effecten op de gezondheid zijn mogelijk al bekend of in onderzoek. Voor de gezondheid maakt het niet uit of de 26 GHz niet-ioniserende radiostraling gebruikt wordt voor cameratoezicht of voor 5G internet.
Het is voor de conclusies wel van belang dat het zendvermogen voor 5G niet aanzienlijk hoger is dan bij cameratoezicht, maar omdat bij deze hoge frequenties elk obstakel een onneembare hindernis is, ongeacht het vermogen, verwacht ik dat het uitzenden op laag vermogen gebeurt, en dat er gewoon belachelijk veel zendmasten worden geplaatst.
Dat laatste, belachelijk veel zendmasten, is horizonvervuiling. Dat lijkt me een groter probleem dan ethervervuiling.
Inderdaad is 5G (=5e generatie) een protocol en zou de eventuele schadelijkheid ook met andere systemen, zoals de camera’s op de stations aan te tonen zijn.
Maar denk daarnaast ook aan radar systemen, die ook op hoge(re) frequenties werken, vaak met veel meer vermogen.
Van horizon vervuiling zal geen (lees weinig) sprake zijn, de antennes kunnen slechts een paar cm lang zijn en kunnen gewoon op een lantaarnpaal geplaatst worden.
De 26 GHz frequentie valt in de zgn. K-band, waarin o.a. ook sommige door de politie gebruikte snelheidsradars werken. Die ook maar verbieden dan, totdat er meer duidelijk is over de eventueel nadelige gezondheidsgevolgen van het rijden langs snelheidscontroles?
@H. van der Wijden: Van mij mag die politieradar wel verdwijnen, maar dat is dan om heel andere redenen dan de straling. …
De vergelijking met de effecten van 5G gaat echter niet op aangezien je bij 5G vol continue aan die straling wordt blootgesteld en bij die politieradar maar luttele seconden… Zo vaak controleren die gasten nou ook weer niet…
@Ron Bakker
Het is een simpel rekensommetje: 300.000.000 meter per seconde gedeeld door 26.000.000.000 trillingen per seconde, dat levert ruim een centimeter per trilling op, wat meteen de golflengte is.
Een antenne van 1 of een paar maal de golflengte neemt niet veel ruimte in, maar de straling komt niet door een lantaarnpaal heen, je moet dus een serie antennes als een kroon om de paal heen monteren. En de antennes werken niet op zuurstof of stikstof maar op elektriciteit. Dat is doorgaans in elke lantaarnpaal aanwezig, als hij aan staat. 5G moet het overdag ook doen. En er is een dataverbinding nodig. Ja, dat kan door de lucht, maar dat kost bandbreedte die dan niet voor telefoons beschikbaar is.
26 GHz 5G kost miljarden. Misschien is het handig om eerst 4G (of 5G op lagere frequenties) eens goed landelijk dekkend te maken?
@RJ Tuijnman
Misschien moet je de metingen dan op een NS station doen ipv bij een politiecontrole…
@Frank Heikens
De bestaande antennes, voor GSM en 1G t/m 4G zijn ook per 3 opgesteld rond een metalen mast, zodat ze samen als één antenne werken.
Voor de kleine 23GHz antennes kan dit ook.
De eerste paar jaar wordt er ook op de 4G frequenties gewerkt, pas in 2023 (dacht ik) hebben we een 23GHz netwerk.
De landelijke dekking met vele kleine antennes door het hele land kan nog best een aantal jaren langer duren.
Sterker, tegen die tijd werken we misschien al met Lifi 🙂