De Universiteit van Amsterdam (UvA) hanteert vanaf het studiejaar 2021-2022 geen numerus fixus meer voor de bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie. Dan is er plaats voor een onbeperkt aantal nieuwe eerstejaars. Deze studenten hoeven geen selectieprocedure te doorlopen. De UvA speelt hiermee in op de explosief gegroeide vraag naar hoog opgeleide specialisten op gebied van artificiële intelligentie (ai).
Om hierin te voorzien investeert de UvA samen met andere Amsterdamse kennisinstellingen de komende tien jaar een miljard euro in de ontwikkeling van verantwoorde ai-technologieën. Het programma ‘Ai technology for people’ voorziet in de opzet van onderzoeksprogramma’s, het aantrekken van topwetenschappers en het opleiden van studenten met state-of-the-art kennis van ai.
Het streven is minimaal achthonderd onderzoekers aan te stellen en vijfduizend bachelor- en masterstudenten en promovendi op te leiden. Verder is het de bedoeling tienduizend studenten een ai-minor te laten volgen en honderd spin-offs en honderd startups te (helpen) ontwikkelen. Het opheffen van de numerus fixus voor de bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie maakt onderdeel uit van die ambitie.
De Amsterdamse hoogleraar kunstmatige intelligentie Maarten de Rijke, tevens directeur Innovation Center for Artificial Intelligence, stelt vast dat ai straks aan elk aspect van ons leven raakt. ‘Als we als land iets willen betekenen, moeten we onze ai-kennisbasis versterken. Met de ambitie om extra te investeren in het aantrekken van onderzoekers en het opleiden van studenten werken we aan die uitdaging. Vanaf studiejaar 2021 gaan wij daarom nog meer studenten opleiden aan de UvA’.
Amsterdam Science Park
Om – letterlijk – plaats te bieden aan de ambities, bouwt de UvA een nieuw gebouw voor onderzoek, onderwijs en bedrijven rondom ai en de informatiewetenschappen op Amsterdam Science Park. Een deel van het gebouw, dat de naam LAB42 krijgt, is bestemd voor co-creatie. Ofwel, de samenwerking tussen studenten, onderzoekers en bedrijven rondom ai en informatiewetenschappen. Vanaf 2022 gaan ook bachelorstudenten van de opleiding Kunstmatige Intelligentie college volgen in LAB42, dat een hub zal worden voor ai- en informatiewetenschappen-talent.
Zoals bekend schuwt de universiteit de commerciële samenwerkingsverbanden niet. Tot de partners van het eerste uur behoren chipleverancier Qualcomm, Relx (Elsevier), ING en de Nationale Politie. Gevoelig ligt de samenwerking met Huawei. De vorige week werd bekend dat het omstreden Chinese bedrijf Amsterdamse onderzoekers inschakelt bij de ontwikkeling van een eigen zoekmachine. Sinds de Amerikaanse boycot mag Huawei geen diensten van Google meer gebruiken zodat ijlings moet worden gewerkt aan eigen zoektechnologie. Volgens Maarten de Rijke blijft de universiteit onafhankelijk. De onderzoeksresultaten worden openbaar gemaakt.
Hij wees onlangs op het belang van dit soort samenwerkingen. Het levert de universiteit een schat aan wetenschappelijke ervaringen op. Met de data van bijvoorbeeld Huawei zijn aannames uit onderzoek beter te toetsen. In het Parool zegt De Rijke dat de universiteit bezig is zoektechnologie te ontwikkelen die mensen aan informatie koppelt. Daarvoor is nodig dat de zoekmachine begrijpt waar de vraag over gaat en hoe het menselijk gedrag tot die vraag leidt.