Voor nearshoring, het in Oost-Europa en de Balkan laten doen van ict-werkzaamheden zoals softwareontwikkeling, lijkt het klimaat gunstig te worden. Door Covid-19 wordt het werken op afstand meer gebruikelijk. En dan is het geen grote stap meer naar het uitbesteden van projecten aan ontwikkelteams in het buitenland.
Menzo de Muinck Keizer, executive searcher bij Baker Boucher, verwacht een toename van het werken met it-professionals uit het buitenland. ‘Anders dan in bijvoorbeeld Duitsland en Engeland is nearshoring in Nederland relatief minder populair. Detachering domineert hier,’ aldus De Muinck Keizer die voordat hij partner bij Baker Boucher werd de wereldwijde verkoop bij Logica verzorgde en jarenlang werkzaam was voor CMG.
‘Soms is het gebrek aan hooggekwalificeerde it’ers zo hoog dat complete teams uit het buitenland naar Nederland worden gehaald. Maar uit oogpunt van kostenbesparing heeft het zogenoemde ‘fly-in’-model weinig zin. Buitenlanders moeten een Nederlands salaris krijgen. Mocht de honorering achterblijven bij het marktgemiddelde, dan hebben betrokkenen dat gauw door. Ze vragen extra salaris of lopen naar de concurrentie. Bovendien zijn de kosten van huisvesting, reis- en andere verblijfskosten vaak aanzienlijk.’
Het is doorgaans goedkoper en flexibeler deze teams op afstand vanuit hun eigen land te laten werken. Niet alleen vanwege de lagere salarissen, maar ook vanwege de lagere belastingen (in Oekraïne vijf procent) en soepeler ontslagrecht. De Muinck Keizer verbaast zich er erover dat nog zoveel Nederlandse bedrijven een voorkeur hebben voor ‘fly-in’ boven een ‘remote team’ op een nearshore-locatie. Hij heeft de indruk dat dit te maken heeft met de relatief grotere invloed van het middle management hier. ‘Veel middenkader vindt het prettig hun mensen te kunnen zien. Ze hebben dan het gevoel dat alles onder controle is. Ook werkt het in hun ogen statusverhogend als ze veel mensen op de afdeling hebben zitten. In landen als Duitsland en Engeland waar de hoogste leiding meer macht heeft en sneller beslissingen doordrukt, speelt dit minder.’
Vaste prijs
De Muinck Keizer verwacht meer uitbesteding van softwareontwikkeling tegen een vaste prijs. Dat hangt samen met de economische conjunctuur. Bij hoogconjunctuur is detachering populairder vanwege haast en ruime budgetten, bij laagconjunctuur neemt de populariteit van fixed price toe vanwege budgetbeperkingen. Hij denkt dat de hoogste bedrijfsleiding het middle management minder vaak voor een keuze stelt en gewoon verordonneert dat de kosten omlaag moeten en projecten fixed price worden uitbesteed.
‘Voor een succesvolle uitbesteding is echter wel nodig dat opdrachtgevers hun wensen meer gedetailleerd gaan specificeren.’ Zeker vergeleken met Duitsland waar de eisen voor projecten tot in grote details nauwkeurig worden vastgelegd, zijn Nederlandse opdrachtgevers gewend veel ruimte open te laten. ‘We houden er niet van om alles gedetailleerd te specificeren. In Nederland wordt dat neerbuigend gevonden. We gaan ervan uit dat de uitvoerder zelf wel weet hoe het een en ander moet worden ingevuld. De Duitser is veel hiërarchischer en zegt precies wat hij hebben wil. Maar als je met Oost-Europeanen of Aziaten werkt, moet je vrij gedetailleerd vertellen wat de vereisten zijn.’
Dezelfde omvang
Bij het fixed price laten doen van softwareontwikkeling is de keuze van de juiste partner uiteraard belangrijk. De Muinck Keizer raadt aan om een partij te kiezen die ongeveer dezelfde omvang heeft. ‘Muizen moeten met muizen dansen. Olifanten kunnen dat het beste doen met andere olifanten.’ Een groot bedrijf kan meestal beter niet met een kleine organisatie met 25 medewerkers uit Wit-Rusland in zee gaan. Als dan onverwachts vijftig mensen extra nodig zijn, wordt het opschalen lastig.
Anderzijds doet een mkb-bedrijf uit Nederland er doorgaans weinig verstandig aan om met een grote aanbieder van outsourcing-diensten uit India zaken te doen. ‘Als kleine klant krijg je namelijk minder aandacht dan als grote. Een tweede belangrijke succesvoorwaarde is dat beide partners ongeveer dezelfde technologische cultuur hebben. Let er ook op dat de buitenlandse partij de juiste technische specialisatie heeft. Ten slotte is het goed dat er tussen het management van beide partijen een goede klik bestaat. Er zijn altijd dingen die niet lekker lopen. Dan is het makkelijk als de bazen een goede band met elkaar hebben.’
Dictatuur
Fly-in komt vooral uit landen waar mensen graag uit willen vertrekken. Dan valt te denken aan Turkije vanwege de politieke situatie, India (armoede), Brazilië (onveilig), Zuid-Afrika (onveilig) en Wit-Rusland (dictatuur). Doordat deze landen geen lid zijn van de EU, zijn werkvergunningen nodig wanneer zij in Nederland gaan werken.
Tja, artikelen met een dergelijke kop kennen we al van luttele jaren geleden. Dan echter alleen met OFFshoring…Toen was het louter Hosanna! om hele it-afdelingen de nek om te draaien en de hele zwik naar India etc. uit te besteden.
Blijkbaar heeft ook hier de wal het schip reeds gekeerd…
In de afgelopen dertig jaar in de IT heb ik deze getijdenbewegingen al zo vaak gezien…
Het gaat bij het uitbesteden met Nearshoring eigenlijk nooit om het inperken van capaciteit in het eigen land. Het is een uitstekende manier om een (structureel) tekort aan goede mensen op te vangen en/of goed te kunnen versnellen en vertragen. Het draait hierbij om een mooie mix van kwaliteit en flexibiliteit. Belangrijk hierbij is dat de opdrachtgever altijd in control blijft. Daar zit de domein kennis en dat moet zo blijven. Er wordt niets de nek om gedraaid, maar er wordt goed samen gewerkt om verder te komen, waar de huidige arbeidsmarkt beperkingen oplegt.
Tja, ik wou dat ik dat kon geloven. Vorige week belde ik met de helpdesk van een bekende IT-multinational. Kreeg ik een amper verstaanbaar Nederlands sprekende Oostblok helpdesker aan de lijn. Maak je me toch niet wijs dat daar in Nederland geen alternatieven voor te vinden zijn…
Ook voor programmeurs is er volgens mij best wel wat te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Maar het lijkt gewoon goedkoper om dat massaal in India en Pakistan in te kopen.
India en Pakistan betreft geen Nearshoring. Ik spreek over softwareontwikkelaars en testers vanuit Oost-Europa (in ons geval voornamelijk Moldavië). Over het algemeen zeer gemotiveerde en betrokken mensen. Het is zo dat zeker niet alle ervaringen met Nearshoring positief zijn, net als met uitbesteden binnen Nederland. Het gaat erom dat je een samenwerking serieus neemt. Dan gaat het dus zeker niet alleen om lage kosten. We spreken dan over kwaliteit, flexibiliteit, continuïteit, communicatie, wederzijdse verwachtingen en betrouwbaarheid. Inderdaad, net als in je eigen onderneming of wanneer je met een Nederlands bedrijf zaken doet. Waar Menzo terecht op wijst is het feit dat, vanwege deze Covid-19 situatie, we meer gewend zijn om op afstand te werken. Daarom komt een oplossing als Nearshoring dichterbij. Blijft altijd staan dat je je zaken wel voor elkaar moet hebben, of je nou zelf personeel in dienst neemt, een freelancer inhuurt, detacheert of het via Nearshoring oplost.
Bart,
Probleem met eerdere offshoring naar India was dat ze allemaal wel dezelfde naam hadden maar dat het toch heel verschillende mensen waren. Deze personele wisselingen hadden dan ook een behoorlijke impact op de kwaliteit van projecten omdat juist de wederzijdse verwachtingen niet meer te managen waren. Het waren dus niet de culturele verschillen over afspraak is afspraak maar gewoon de problematiek van huurlingen die trouw zijn aan de hoogste bieder. En eerlijk gezegd verwacht ik dat het niet anders zal zijn met nearshoring, loyaliteit heeft een prijs.
Ik vind de term “huurlingen” in dit kader wel een negatieve lading hebben. Nogmaals; het artikel gaat over Nearshoring en niet over Offshoring. Een groot verschil. Daarnaast geef ik aan dat je netjes zaken moet doen of je nu mensen uit Oost-Europa inschakelt of uit Nederland. Het artikel geeft ook duidelijk aan (en daar ben ik het helemaal mee eens) dat het belangrijk is om de juiste partner te zoeken. Bijvoorbeeld een Nederlandse partij met vestigingen in Oost-Europa. Voldoende ervaring, een goed track record, duidelijke afspraken (ook over continuïteit) en vertrouwen opbouwen. Op deze manier hoeft Nearshoring zeker geen onzeker traject te zijn, maar een solide samenwerking die een uitstekende oplossing is voor zaken die hier in Nederland lastig onder controle te krijgen zijn. Ik zou elk bedrijf, dat continu op zoek blijft naar excellente ontwikkelaars die er nauwelijks meer zijn, aanraden om serieus te onderzoeken of dit voor hun gaat werken of niet.
Bart,
Je gevoelswaarde aangaande een bepaalde term is een mening die nog geen antwoord geeft op mijn stelling dat de loyaliteit van een werknemer samenhangt met de emotionele band die deze heeft met een organisatie. En ja, ik zag dat het artikel over nearshoring ging maar de excellente ontwikkelaar in Moldavië zal uiteindelijk niet anders zijn dan het eerdere talent in India. Het verhaal van off- of nearshoren blijft dezelfde karavaan die weiden leeg graast en dan verder trekt wat maatschappelijk een destructieve manier van ondernemen is omdat je uiteindelijk niet de arbeid maar de kennis kwijt raakt.
Beste “Oudlid”, ik denk niet dat wij het met elkaar eens gaan worden via deze wisseling van standpunten. Ik kan alleen spreken uit meer dan 10 jaar ervaring met Nearshoring in vele vormen.
* Mijn antwoord op uw stelling: de werknemers op afstand zijn net zo veel of weinig betrokken als de eigen werknemers. Ook softwareontwikkeling is mensenwerk en het gaat er dus om hoe je omgaat met je eigen werknemers EN met de mensen die je inhuurt. Hierin speelt zowel de opdrachtgever als de nearshoring partner een belangrijke rol.
* Er worden geen weiden leeg gegraasd, want er zijn te weinig koeien om te grazen.
* Kennis raakt niet kwijt, maar kennis wordt juist toegevoegd. Wij kunnen een hoop leren van de slimme dames en heren uit Oost-Europa!
Kennelijk is uw ervaring duidelijk anders en dat herken ik ook. Deze kan ik bij u niet wegnemen en is helaas bij anderen ook aanwezig. Gelukkig kan het ook anders en ik hoop en werk eraan om steeds meer bedrijven dit in te laten zien.
Dat hier nog serieus wordt gesproken over allerlei vormen van near- en offshoring is wel een indicatie dat de huidige generatie low code en no code tools voor software-ontwikkeling nog niet volwassen is.
Bart,
Nearshoring is naar mijn opinie dezelfde wolf in schaapskleren als offshoring omdat het gaat om een export van arbeid (en kennis) waarin de afstand uiteindelijk irrelevant is omdat de software-factorij enkel en alleen om de loonkosten gaat. Stellingen zoals dat Oost-Europese dames en heren slimmer zijn lijken me dus nogal tendentieus en zelfs beledigend als je daarmee impliciet stelt dat Nederlandse ontwikkelaars dom zijn. We gaan het inderdaad dus niet eens worden over bepaalde standpunten.