Wetenschapsinstituut CERN heeft plannen onthuld om komend jaar af te stappen van zijn gebruik van Microsoft Exchange. CERN voert doelbewust een breed it-project door om te ontkomen aan vendor lock-in en kijkt daarbij specifiek naar Microsoft. Het project heet dan ook ‘Microsoft Alternatives (MALT)’. Het gekozen alternatief voor het veelgebruikte Exchange is het open source Kopano, van Nederlandse bodem. Het project ‘Microsoft Alternatives (MALT)’ van CERN, Kopano, WebRTC, OwnCloud, EOS, OpenOffice, LibreOffice, OpenShift, WordPress, Jekyll, Drupal en Elasticsearch is genomineerd voor de Computable Awards 2020 in de categorie Partnerproject.
De voorgenomen migratie weg van het nu gebruikte Exchange begint met een on-premise pilot. Dat proefproject gebruikt de Kopano-software van de gelijknamige Delftse leverancier. Kopano is voortgekomen uit de open source groupware Zarafa, die ook van Nederlandse herkomst is. De huidige maildienst van CERN omvat zo’n veertigduizend mailboxen met daarin een totaal van ongeveer 60 terabyte aan maildata. De CERN-gemeenschap telt twintigduizendgebruikers. CERN heeft zijn MALT-project in 2018. Verhoging van Microsofts licentiekosten was de katalysator. CERN verloor namelijk zijn status als academisch instituut voor gebruik van Microsofts-software. In plaats daarvan werd een licentiemodel per-gebruiker van toepassing. Dit kwam neer op een kostenverhoging van een factor tien.
MALT zet in 2020 al de eerste stappen weg van Microsoft Exchange. De missie van MALT is het zoeken (en vinden) van FOSS-oplossingen en -producten (free and open source software) met eenvoudige exitstrategieën en lage overstapkosten. Daarbij wordt expliciet het vermijden van vendor lock-in genoemd. De pilot met Kopano’s software wordt gevalideerd met zowel standaardgebruikers bij CERN als ook met mensen die meer geavanceerde mogelijkheden gebruiken. Volgens de plannen wordt de webapp van Kopano ingezet als volwaardige client voor back-end die dan mail- en andere functionaliteit biedt. In het kader van MALT wordt niet alleen naar maildiensten gekeken. Zo worden onder meer ook identity-management, applicatiebeheer, kantoorsoftware (office suite), cms en paas meegenomen in de gang naar vrijere alternatieven. CERN heeft een portalsite opgezet waar het een uitgebreide lijst biedt van de diensten die het gebruikt, welke producten het daarvoor in overweging heeft, en wat de status is qua de pilotprojecten en implementaties. Behalve Kopano worden daar oplossingen en technologieën genoemd als WebRTC, OwnCloud, EOS, Open- of LibreOffice, OpenShift, WordPress, Jekyll, Drupal, en ElasticSearch. Daarnaast biedt de lijst echter ook generieke opties voor alternatieven, zoals ‘accountmanagement’, ‘hardened pc’s’, ‘self sustained desktops’, ‘another antivirus’ en ‘microservices’.