Atos en zijn partners VodafoneZiggo, ViNotion, Sustainder, Sorama, Esri en Dynniq werken samen met de gemeente Hilversum aan een veiligere, slimmere en productievere stad. In deze samenwerking geeft men invulling aan toekomstgerichte maatschappelijke uitdagingen op onder andere het gebied van mobiliteit, duurzaamheid en veiligheid. Het consortium ontwikkelt Smart City Hilversum op basis van Atos’ MyCity: een platform dat de beschikbare data van burgers, overheid en bedrijfsleven op één plek samenbrengt en een stad in staat stelt om daarmee de leefbaarheid in de stad te vergroten. Het project ‘Smart City Hilversum’ van gemeente Hilversum, Atos, VodafoneZiggo, ViNotion, Sustainder, Sorama, Esri en Dynniq is genomineerd voor de Computable Awards 2020 in de categorie Partnerproject.
Data-gedreven diensten zullen met MyCity vooral een positieve impuls geven aan de mobiliteit en duurzaamheid in de stad. De verwerking van data die voor dit doel nodig zijn, voldoen aan de uitgangspunten van de gemeente Hilversum op het gebied van privacy, open data-principes en toegankelijkheid. Via een virtueel en fysiek ‘Smart City Lab’ kunnen de bewoners van de gemeente Hilversum tijdens informatiebijeenkomsten, workshops en inspiratiesessies ook een bijdrage leveren aan slimme oplossingen voor het verbeteren van de leefbaarheid in hun gemeente.
De zeven partners brengen met slimme technologieën in combinatie met nieuwe en beschikbare data allerlei slimme oplossingen binnen handbereik. Smart City kan onder meer bijdragen aan de veiligheid op straat. Bijvoorbeeld door energiezuinige straatverlichting die automatisch feller wordt als iemand langsloopt. Ook worden burgers geholpen door het geven van realtime verkeersinformatie en inzicht in vrije parkeerplaatsen. Dit zijn maatregelen die ervoor zorgen dat er minder vervoersbewegingen zijn en auto’s minder stilstaan, waardoor de luchtkwaliteit in de stad verbetert. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld ook de aanrijtijden van hulpdiensten door middel van realtime informatie worden verkort en kunnen stoplichten sneller reageren op het verkeersaanbod, waardoor de doorstroming van het verkeer verbetert. Al die informatie wordt geleverd door sensoren en camera’s op strategische plekken in de stad, maar er zijn ook veel bestaande data beschikbaar. Door die data te koppelen, realtime te verwerken en door te geven aan de inwoners, lokale ondernemers en bezoekers van Hilversum draagt het Smart City-concept bij aan een grotere leefbaarheid in de gemeente.