Na allerlei zorg- en ziekenhuis-apps, sociale-afstandstools en kantoorwerk-apps is er in deze coronatijd nu ook de druktemeter. Provincies als Gelderland, Utrecht en Brabant gebruiken dit instrument al voor het recreatieverkeer. De gemeente Rotterdam heeft nu een testversie van haar druktemeter SpotR gereed waarmee bewoners en bezoekers live kunnen zien hoe rustig of druk het is op openbare plekken in en rond de stad.
Rotterdam is niet de eerste gemeente die een druktemeter lanceert in het kader van de anderhalvemetersamenleving. Zo houden medewerkers van de afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeenten Alphen aan den Rijn al langer een online-druktemonitor in de lucht. Wel claimt de havenstad de eerste gemeente in Nederland te zijn die een druktemeter aanbiedt op basis van objectieve realtime-data. Deze Spot Rotterdam bevindt zich nu in een testfase.
Het idee is dat SpotR de gebruiker in een oogopslag laat zien hoe druk of rustig het op openbare plekken in de stad is. Is het druk, dan laat de app zien op welke tijd het naar verwachting rustiger is op die locatie of geeft de app alternatieve bestemmingen aan. De informatie in SpotR ververst elke vijftien minuten.
Resono
De komende maanden werkt de gemeente samen met de eerste gebruikers aan verbeteringen en uitbreidingen van functionaliteiten. In het najaar van 2020 kunnen Rotterdammers en bezoekers van de stad naast de webtoepassing de SpotR-app gebruiken die via de app-winkels te downloaden is.
Volgens de gemeente is SpotR zo gebouwd dat er geen persoonsgegevens worden opgeslagen van de gebruikers. Zij werkt samen met het bedrijf Resono, gespecialiseerd in het verzamelen van data over het fysieke bezoek aan locaties. Resono deelt de anonieme locatiegegevens met de gemeente Rotterdam. Deze data in de app zijn op geen enkele mogelijkheid te herleiden tot specifieke personen, bezweert de gemeente.
Provincies
Een aantal provincies heeft zich ook op de drukteregulering gestort. Zo opende de provincie Utrecht begin deze maand de website Druktemonitorutrecht.nl, een online-kaart waarop in een oogopslag te zien is waar het rustig, gemiddeld of druk is. De actuele informatie op de kaart komt van lokale experts, zoals ondernemers in de recreatie- en horecasector, beheerders van recreatieterreinen of toezichthouders. Daarnaast is er een patroon opgenomen van een gemiddelde weekdrukte.
De druktemonitor is opgezet in samenwerking met de provincie Gelderland; die startte in juli al met een soortgelijke kaart. Ook Brabant heeft zijn druktemeter, speciaal voor de Brabantse natuurgebieden. Aan de hand van drie kleurcodes – groen, oranje en rood – is te zien of ergens veel bezoek is en of het verstandiger is een andere keer te recreëren.
Naast de overheid heeft eerder een aantal supermarkten en etablissementen geëxperimenteerd met druktemonitoring, onder meer met stoplichtzuilen en camerasystemen. Dit heeft nog niet geleid tot een massaal gebruik van dit soort tools.
Een hele mooie oplossing wordt vergeten: https://www.jdi.nl/druktemeter. Simpel, flexibel en overal in te zetten.