Kampt Nederland met een tekort aan tech-talent? En als er dan een tekort is, hoe kan een land met meer dan 320.000 softwareontwikkelaars daarmee worstelen? Laten wij het uitzoeken.
Het onderwerp over het tekort aan softwareontwikkelaars is de laatste jaren uitgebreid besproken. De VS, Duitsland, Australië, Nieuw-Zeeland, Zweden, Denemarken en andere Europese landen kampen met een tekort aan softwareontwikkelaars. Nederland is daarop geen uitzondering. Nergens in Europa is er zo’n tekort aan ontwikkelaars als in Nederland, vooral in en rond Amsterdam.
De vraag naar tech-talent in Nederland is volgens een rapport van Startup Amsterdam en Amsterdam Economic Board verdubbeld. Er zijn meer dan genoeg vacatures per beschikbare tech-medewerker. Als gevolg hiervan blijven vijf van de zes technische vacatures onvervuld.
Er is momenteel veel vraag naar gekwalificeerde specialisten in de ict-industrie. Nu het jaarlijkse aantal vacatures met een groeipercentage van 1,2 procent toeneemt, is het aantal vacatures in 2020 opgelopen tot 37.000. It is daarmee een van de snelst groeiende sectoren in Nederland.
Om het snelle tempo van de ontwikkeling van technologieën bij te kunnen houden, kiezen meer bedrijven ervoor om softwareontwikkeling uit te besteden. In it is het al gebruikelijk dat bedrijven bekwame personen uit het buitenland aantrekken om de hiaten in hun talent op te vullen. Bovendien zijn software engineers en web-ontwikkelaars de meest gevraagde professionals van Nederland.
In 2018 kon 46 procent van de Nederlandse vacatures voor software-engineers nauwelijks worden ingevuld. Eind 2016 waren er tienduizend openstaande ict-vacatures. In 2017 is dit aantal gegroeid tot 12.300. In 2020 komt het aantal openstaande ict-vacatures in Nederland naar verwachting uit op 54.000.
Gebrek aan talent
Een van de belangrijkste redenen voor het tekort aan softwareontwikkelaars in Nederland is het gebrek aan talent. Deze indicator is dit jaar aanzienlijk gestegen, wat aantoont dat de vaardigheden van beschikbare professionals niet overeenkomen met de vaardigheden die bedrijven zoeken.
Zelfs wanneer bedrijven erin slagen om softwareontwikkelaars te vinden om uit te kiezen, staan ze voor de volgende uitdagingen: de softwareontwikkelaars hebben niet genoeg ervaring, ze beschikken niet over alle technische vaardigheden die nodig zijn voor het werk, ze hebben niet de juiste soft skills (communicatie, probleemoplossing, teamwerk, leiderschap, arbeidsethos, flexibiliteit), ze hebben geen formele opleiding en ze hebben te hoge salarisverwachtingen
Maar hoe kun je het tekort aan talent succesvol bestrijden? Maak een strategie om afgestudeerden te cultiveren en te werven voor instapfuncties. Weinigen of geen hebben direct na het afstuderen praktijkervaring. Ten tweede: train medewerkers om hen voor te bereiden op nieuwe en toekomstige vacatures in het bedrijf. Op deze manier zijn hun vaardigheden naar een nieuw niveau te brengen, omdat niemand weet naar welk gebied van technische expertise er in de toekomst meer vraag zal zijn. Tot slot: zoek en vind softwareontwikkelaars in het buitenland, vooral als je een startup bent met een beperkt budget en moeite hebt om te concurreren met grote bedrijven om softwareontwikkelaars.
Naast werven van talent mag er mijns inziens ook meer energie gestoken worden in het behouden van talent.
Bij veel (grote) organisaties zijn er, wanneer je een goede IT-er bent, een drietal opties wanneer je wil groeien in salaris
– architect worden …. hieraan is echter niet zoveel behoefte
– project manager / scrum master worden
– lijnmanager worden
Met name bij de laatste 2 categoriën heb ik helaas ook vaak het “Peter principle” in praktijk gezien. Goede techneuten zijn hierdoor verloren gegaan en met burn-out of vergelijkbare klachten thuis komen te zitten
Nou Igor,
Dat valt wel mee hoor. Er is echt ontzettend veel tech-talent in Nederland. Je moet alleen weten hoe je ze kan vinden! En ze de juiste opleiding en begeleiding bieden. Een gebrek aan vaardigheden is er, mee eens. Maar verwar dat niet met talent ;-).
Young Coders
Ik lees hier veel beweringen en weinig statistische feiten, en “gebrek aan talent” roepen komt mij voor als een gebrek aan softskills van de schrijver.
Over het tekort aan tech-talent wordt al jaren geschreven. Feit is dat “tech” en met name software ontwikkelen niet razend populair is. Vandaar dat veel werk wordt uitbesteed aan landen als India waar het beroep van software ontwikkelaar (in welke vorm dan ook) wel status heeft. Het talent is er wel in Nederland maart het beroep heeft een wat suf imago terwijl digitale transformatie de hele maatschappij op zijn kop zet. Wellicht wordt de IT sector niet goed “verkocht”.
Waar het overigens vaak wel aan ontbreekt zijn de zogenaamde soft skills. De Nederlandse cultuur (en met name de Randstad) wijkt nogal af van de rest van de wereld en dit maakt het werken in internationale en multculturele organisaties niet altijd eenvoudig omdat de meeste mensen onvoldoende culturele competentie en interculturele communicatie vaardigheden hebben om effectief samen te werken. Dit wordt vaak pijnlijk duidelijk bij agile waar een intensieve samenwerking is vereist. Over enkele weken verschijnt bij Bookboon het eBook How to Excel in the Digital World, The Soft Skills for Success, over dit onderwerp.
Wie wel eens naar de gevraagde skills kijkt bij de vacatures voor software ontwikkelaars kan het niet zijn ontgaan: het aantal verschillende platforms, programeertalen en API’s waar je uit kunt kiezen is duizelingwekkend en er lijken er iedere dag wel weer bij te komen. Daar zitten ook in-house systemen bij die je dus, dat zegt de naam al, alleen bij 1 specifiek bedrijf tegenkomt. Een programmeur met veel praktijk ervaring heeft (gebaseerd op mijn eigen ervaring) zo’n 2-4 weken intensief oefenen nodig om een nieuw platform/taal/API redelijk goed onder de knie krijgen. Voor geavanceerde omgevingen is vaak een mix van allerlei nodig.
Zelf ben ik in het grijze verleden ooit begonnen met machinetaal voor de 6502 en 8086 en beheers inmiddels zo’n 20 talen, platforms en API’s (zaken als Excel commando’s of Photoshop scripts niet meegerekend) en ik vermoed dat ik daarbij nog maar een kleintje ben in vergelijking met echte professionals. Daaronder diverse zeer oude, die ik nog steeds toepas. Het is dus niet zo dat je bij nieuwe ontwikkelingen gewoon overstapt en ‘upgrade’ naar de nieuwe taal. De oude blijven je achtervolgen. Daar zullen ook afstudeerders tegenaan lopen: veel bestaande producten zijn gebaseerd op oude talen en wil je daar aan door-ontwikkelen dan zul je toch echt ook eerst die oude talen moeten leren. Ben je daar niet mee opgegroeid dan is dat geen sinecure!
Mensen zijn gewoontedieren en hebben vaak de neiging lang bij het oude te blijven. Iets nieuws leren kost veel inspanning en dat is in deze wereld van steeds meer gemak en luxe iets dat steeds minder aantrekkelijk wordt. Tel dat op bij de keuze-stress en je hebt de ideale mix om te zorgen dat er een probleem ontstaat bij het zoeken van ’talent’.
De oplossing heb ik helaas ook niet. Wellicht moet eerst de tech-industrie eens wat meer standaardiseren.
Fabel. Er is geen tekort aan tech-talent, want er zitten voldoende hoogopgeleide ICT-ers zonder baan. Er is hooguit een tekort aan specifieke skills, maar die kun je leren. Het probleem is dat de bedrijven jonge mensen willen (lekker goedkoop) die liefst alle denkbare tools en talen beheersen. En dat bestaat natuurlijk niet. Evenmin als de “full stack developer”, die iedereen zoekt, maar niet kan vinden. Voor kleine apps kan dat prima, maar als je enterprise level systemen bouwt, zijn front-end, back-end, middleware, security e.d. gewoon speficieke vakgebieden waarvoor je een gespecialiseerde developer nodig hebt.