Ik kreeg een poosje terug voor mijn verjaardag een fitnessapparaat. Ik was er superblij mee. Dat zijn dure apparaten. Maar toen keek ik laatst eens op de achterkant en toen stond daar ‘Made in Taiwan’. Ja, dat was toch een beetje een tegenvaller. Dat hadden ze er toch niet op hoeven zetten?
Waarom hebben ze dat erop gezet? Weten die mensen in Taiwan niet dat ‘Made in Taiwan’ geen aanbeveling is voor een fitnessapparaat? Ik ken namelijk nul brede mensen uit Taiwan. Sterker nog, ik wil juist zo’n apparaat omdat ik minder op iemand uit Taiwan wil lijken. Een ‘Made in …’ hoort een aanbeveling te zijn. Daarom staat er op een iPhone ook niet ‘Made in China’. Terwijl die kinderen in China hier nog zo hun best op hebben gedaan.
Data naar China sluizen
De social media app TikTok is ook ‘Made in China’. Trump wil TikTok daarom uit de Verenigde Staten verbannen omdat het te veel data naar China zou sluizen. Ik weet niet of u weleens op TikTok heeft gekeken maar daar staan inderdaad heel veel data op. Vooral heel veel confronterende, gênante data. Data die ik niet op mijn CV zou zetten.
De Chinese eigenaar van TikTok, Bytedance, zegt dat het al een jaar samen met de Amerikanen naar een ‘constructieve oplossing’ heeft gezocht, maar dat er geen rekening is gehouden met ‘argumenten en feiten’. Maar voor ‘argumenten en feiten’ ben je bij president Trump natuurlijk aan het verkeerde adres.
Met data oorlog winnen
Trump denkt dat je met data een oorlog kunt winnen. Hij heeft er tenminste al eens een verkiezing mee gewonnen. Of je er ook echt een oorlog mee kunt winnen, dat weet ik niet maar in ieder geval wel een bak met geld. Vraag het maar eens aan Google of Facebook, beide ‘Made in America’.