De demontage van het Duitse fintechbedrijf Wirecard, dat afgelopen juni op de klippen liep na grootschalige fraude, is in volle gang. Diverse onderdelen staan in de etalage. De curator hoopt de kernactiviteiten van Wirecard – verwerking van betalingen, kaartuitgifte en risicobeheer – boven water te kunnen houden.
Daartoe zijn diepe ingrepen nodig. Om kosten te besparen gaat de curator 730 banen op het hoofdkantoor in Aschheim schrappen. Bij de insolvente bedrijven blijven 350 werknemers aan en bij de niet-failliete Wirecard Bank nog eens 220. De rechtbank in München is begonnen met de faillissementsprocedure.
Levensvatbare onderdelen
Curator Michael Jaffé probeert ook geld binnen te halen door levensvatbare onderdelen te verkopen. Hij is er al in geslaagd om Wirecards Braziliaanse dochter te slijten aan het beursgenoteerde PagSeguro Digital. Binnenkort vindt naar verwachting de verkoop van de Amerikaanse belangen plaats. De onderhandelingen daarover zouden zich in een vergevorderd stadium bevinden. Over de Britse dochter Wirecard Card Solutions is een principeakkoord bereikt met Railsbank Technology.
Ook voor diverse bedrijfsonderdelen van Wirecard is vanuit verschillende kanten belangstelling getoond. Potentiële investeerders hebben al indicatieve biedingen gedaan. Volgens de curator wordt ook bij de liquidatieprocessen van andere Wirecard-onderdelen voortgang geboekt. Een zeskoppig team van experts afkomstig van Wirecards innovatielab gaat een nieuw bedrijf voor digitale innovatie versterken dat is opgezet door de fintechgroep Finleap uit Berlijn.
Aan de grond
Dinsdag eindigde de betalingstermijn bij insolventie. Eind juni was Wirecard volledig door zijn liquiditeit heen. Het bedrijf verbrandde in hoog tempo cash. De onderneming had talrijke overnames gedaan die totaal niet geïntegreerd waren en tot hoge verliezen leidden. Financieel was Wirecard helemaal aan de grond geraakt, zo blijkt uit het verslag van Jaffé.
Wirecard, eens de trots van de Duitse fintechsector, werd al geruime tijd beschuldigd van boekhoudfraude. De Financial Times publiceerde eind vorig jaar documenten waaruit bleek dat Wirecard cijfers over winst en omzet op frauduleuze wijze heeft opgekrikt. Inkomsten werden geboekt van klanten die niet bestonden. Wirecard ontkende aanvankelijk alles, maar moest eind juni toegeven dat 1,9 miljard euro op de balans ‘zoek’ was. Daarnaast was de schuldenlast opgelopen tot 3,5 miljard euro. De voormalige ceo Markus Brain en andere directeuren zijn daarop aangehouden op verdenking van fraude. De voormalige coo Jan Marsalek is voortvluchtig. De man staat op de internationale opsporingslijst van Interpol.
Voor EY (voorheen Ernst & Young) dreigt de affaire een vervelend staartje te krijgen. De beleggersvereniging European Investors-VEB dagvaart de accountant in Duitsland. Volgens de Europese beleggersvereniging heeft EY zijn zorgplicht geschonden. Na het verschijnen dit voorjaar van een onderzoeksrapport van KPMG naar mogelijke fraude hield EY zich naar buiten toe stil.