De nieuwe virtual desktop infrastructure (vdi) van het Antoni van Leeuwenhoek heeft twee gezichten. Overdag verzorgt de infrastructuur een moderne werkplek in de vorm van een virtuele desktop, ’s nachts is het een krachtig rekencluster waar onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) hun zware rekentaken op kunnen uitvoeren. Zo zorgt het niet alleen voor een efficiëntere werkplek en zorg, maar ook voor sneller onderzoek naar kanker. Het project ‘Overdag VDI, ‘s nachts een rekenmonster’ van Antoni van Leeuwenhoek, Nederlands Kanker Instituut en HPE is genomineerd voor de Computable Awards 2020 in de categorie Digitale Innovatie.
Voor de vooruitgang in de behandeling van kanker is veel onderzoek nodig. It speelt hierin een drijvende rol, ook bij het NKI. De onderzoekers van het NKI wilden data delen, flexibel zijn en vooral veel rekenkracht hebben. Maar ook het ziekenhuispersoneel, de handen aan het bed, moesten makkelijk en veilig bij data kunnen komen. Een van de opties was om deze twee groepen uit elkaar te halen qua it, maar besloten werd dat de kracht nu juist ligt in de combinatie en uitwisseling. Daarom is de it met hulp van Hewlett Packard Enterprise (HPE) van de grond af aan opgebouwd, waarin alles op elkaar werd afgestemd.
Na de piekuren worden de desktops in de nieuwe setup geconsolideerd naar minder hosts en krijgen Linux-vm’s voor compute voorrang, die vervolgens gedurende de nacht zware rekentaken uitvoeren. Net voor de piekuren worden die rekentaken opgeschort. De reken-vm’s worden teruggezet naar minder hosts, om ruimte te maken voor de Windows- en Linux-desktops van de gebruikers. Die cyclus wordt elke 24 uur herhaald. De combinatie van vdi en rekenclusters bleek een geweldige combinatie die nog niet vaak is toegepast. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de resources, de verschillende gebruikers krijgen allemaal wat ze nodig hebben, er is meer tijd voor zorg aan het bed en kankeronderzoek wordt verbeterd. Win, win, win dus.