Philips, de GGD Brabant-Zuidoost en het Catharina Ziekenhuis laten met de pilot ‘Connected ambulance’ zien wat de mogelijkheden van 5G zijn voor de gezondheidszorg. 5G maakt het mogelijk om meer data te versturen en door middel van network slicing prioriteit te geven aan dataverkeer. Zo kan bijvoorbeeld een betrouwbare verbinding gecreëerd worden tussen een arts in het ziekenhuis en een ambulanceteam. Het project ‘Connected ambulance’ van Philips, GGD Brabant-Zuidoost, Catharina Ziekenhuis en 5G Hub Eindhoven (Vodafone, Ericsson, High Tech Campus en Brainport Development is genomineerd voor de Computable Awards 2020 in de categorie Digitale Innovatie.
Bij de Connected ambulance-pilot kijkt een arts mee naar echografiebeelden van een patiënt die nog onderweg is naar het ziekenhuis. De arts kan het ambulanceteam adviseren over het starten van de juiste behandeling op basis van de echobeelden die hij realtime en in hoge resolutie kan zien. Tijdens medische spoedgevallen telt elke seconde en is het voor de patiënt van belang zo snel mogelijk de juiste behandeling te starten. Tijdens de connected ambulance-demo werd getoond hoe een specialist vanuit het ziekenhuis mee kan kijken met het ambulancepersoneel, diagnoses kan stellen en adviezen geeft voor de behandeling of het toedienen van medicatie.
Tijdens de officiële opening van de 5G Hub in Eindhoven werd een demonstratie gegeven met een 5G connected ambulance. Daarbij werd een patiënt met een hartinfarct gereanimeerd door ambulancepersoneel dat via 5G in direct contact stond met een cardioloog die live meekeek en instructies gaf. De patiënt in kwestie was uiteraard een acteur. De 5G Hub is een samenwerking tussen Vodafone, netwerkleverancier Ericsson, de High Tech Campus en Brainport Development. Bedrijven kunnen er informatie krijgen over de mogelijkheden van 5G en ideeën uitproberen. 5G is de nieuwe mobiele netwerktechnologie, de opvolger van 4G, en maakt de realtime en zonder vertraging videobeelden en data mogelijk. Met name de vertraging, de zogenoemde latency, maakt dat de huidige 4G-netwerken niet geschikt zijn voor een project zoals Connected ambulance. Bij 4G-netwerken kan de latency oplopen tot boven de 150 milliseconden. Bij 5G wordt dat teruggebracht tot maximaal tien milliseconden.