BDO Arteria heeft de allereerste gegevensuitwisseling conform het MedMij-afsprakenstelsel begeleid. MedMij heeft tot doel te zorgen dat iedereen vanaf dit jaar in één of meerdere persoonlijke gezondheidsomgevingen kan beschikken over haar of zijn eigen gezondheidsgegevens. BDO Arteria geeft invulling aan het PROVES-programma, dat het MedMij-afsprakenstelsel test in de praktijk. Asten, Zoetermeer en Utrecht hadden de primeur: daar vonden de eerste succesvolle gegevensuitwisselingen plaats. Het project ‘Uitrol MedMij-afsprakenstelsel (PROVES-programma)’ van MedMij, Patiëntenfederatie Nederland, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie, Zorgverzekeraars Nederland en BDO Arteriais genomineerd voor de Computable Awards 2020 in de categorie Digitale Transformatie.
Binnen MedMij, een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, werken deelnemers uit het zorgveld en het ministerie van VWS met elkaar samen aan een standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen cliënten en zorgprofessionals. Dankzij MedMij moet elke Nederlander (die dat wil) dit jaar de beschikking krijgen over een eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), van waaruit iedereen haar of zijn eigen zorggegevens vanuit één digitale omgeving kan inzien en delen. Nadat het MedMij-programma zich de afgelopen jaren vooral heeft beziggehouden met de ontwikkeling van het MedMij-afsprakenstelsel en de informatiestandaarden die nodig zijn om gegevens in dezelfde taal te kunnen uitwisselen, was afgelopen december eindelijk het moment aangebroken waarop de eerste echte gegevensuitwisseling plaatsvond tussen patiënten en zorgverleners.
Op 19 december wisselden in Asten en Zoetermeer de eerste cliënten en apothekers medische gegevens uit. Zo’n twee weken later was het de beurt aan de regio Utrecht. Ook daar kunnen meerdere apotheken en cliënten nu gegevens met elkaar delen. De gecontroleerde livegangen die plaatsvonden in Asten , Zoetermeer en Utrecht maken deel uit van het programma PROVES, dat het MedMij-afsprakenstelsel test – zowel in de praktijk als in een testomgeving – en bijdraagt aan de verdere ontwikkeling ervan. De livegangen moeten inzicht geven in hoe de verdere implementatie van MedMij het beste aangepakt kan worden. Daarnaast vindt ook een evaluatie met patiënten en zorgverleners plaats. PROVES is een initiatief van verschillende zorgpartijen, waaronder MedMij, Patiëntenfederatie Nederland, het ministerie van VWS en VZVZ (de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie). Namens VZVZ geeft BDO Arteria invulling aan het PROVES-programma. Zorgverzekeraars Nederland heeft het programma via VZVZ gefinancierd.