Mede op initiatief van de Nederlandse smartphone-fabrikant Fairphone is de Fair Cobalt Alliance (FCA) opgericht. Doel van dit samenwerkingsverband is de arbeidsomstandigheden in de kobaltmijnen te verbeteren. Samen met de regering van de democratische republiek Congo (Zaïre) wordt geprobeerd om iets te doen aan het mensonterende werkklimaat en de vele kinderarbeid. Kobalt vormt een van de mineralen die veel in batterijen voor bijvoorbeeld mobiele telefoons worden gebruikt.
Verwacht wordt dat de vraag naar kobalt verder toeneemt. De wereldwijde bevoorradingsketen is daar echter slecht op voorbereid. Gevreesd wordt dat kleine mijnen die primitief te werk gaan, dit gat gaan vullen. Hoewel de meeste productie wordt gedaan door grotere mijnbouwbedrijven, pikken nog steeds kleinere bedrijven met bedroevende arbeidsomstandigheden een graantje mee. Vooral als de vraag groot is, komt deze informele sector op. In 2018 toen de kobaltprijzen een hoogtepunt bereikten, maakten deze ambachtelijke mijnen een hausse door. De FCA wil voorkomen dat deze uitwassen zich gaan herhalen.
De FCA is opgericht door Fairphone, het van Philips afgesplitste Signify, het Chinese Huayou Cobalt en The Impact Facility. Inmiddels zijn ook het grote grondstoffenconcern Glencore, Sono Motors en Lifesaver tot deze alliantie toegetreden.
De leden van de FCA gaan met de Congolese autoriteiten de werkomstandigheden, het milieu en de veiligheid verbeteren. De veelal kleinere mijnen moeten een beter management krijgen. Ook dient te worden gecontroleerd op kinderarbeid.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken verleent subsidie aan de FCA. Het programma gaat vijf jaar duren. Begonnen wordt in de mijnen in Kasulu en Kamilombe. De FCA gaat de samenwerking uitbreiden met het Chinese Responsible Cobalt Initiative en het Responsible Minerals Initiative.