Thuiswerken is een mooi goed in een tijd waarin het verstandig is niet te veel mensen bij elkaar te laten komen. In veel beroepen kan het ook. Zeker in de ict is er op het eerste gezicht geen beletsel om zwaar in te zetten op thuiswerken.Maar is honderd procent thuiswerken oké?
Tot corona werd er verschillend gedacht over- en omgegaan met thuiswerken. Sommige organisaties wilden er geheel niet aan. Anderen lieten het oogluikend toe en een aantal integreerde het in de werkwijze. Een combinatie van werken op kantoor (met flexplekken) en één of twee dagen thuis was redelijk ingeburgerd.
In de praktijk werkte dat ook prima. Mits de faciliteiten voor thuiswerken enigszins klopten (internet, werkplek, rust), bood het een combinatie tussen focus en concentratie thuis en afstemming en sociale contacten op kantoor.
Tijdelijk normaal
Na de crisis in maart, april is er nu een nieuw (tijdelijk) normaal aan het ontstaan en zoeken organisatie naar manieren om corona-proof te werken. Voor de typische ict’er (bestaat die?) kan daar nogal verschil in zitten.
Sommige organisatie hebben met de nodige aanpassingen het werken op kantoor weer mogelijk gemaakt. Looproutes, afscheidingen, andere opstelling van bureaus, nieuwe koffieroutines en verschoven begin- en eindtijden maken dat het kantoor weer is te benutten. Juist kleinere organisaties (of teams) komen weer een aantal dagen per week naar kantoor.
Aan de andere kant werken ook nog veel organisaties vrijwel geheel vanuit huis. Het volgen van de aanwijzingen van het kabinet, een voorbeeldfunctie, problemen met de schaal, aanpassingen aan kantoren en het vermijden van risico’s zijn redenen om vooralsnog buiten het kantoor te blijven.
Theoretisch hoeft het niet veel verschil te maken. Beeldschermwerken kan prima vanuit huis. Contact met collega’s, teams en leidinggevenden kan via mail, via instant messaging en natuurlijk via telefoon en vergadersoftware.
Personeelsleden, ook ict’ers, zijn echter geen computers. Wij werken niet binair. Naast alle rationele en voorspelbare activiteiten, zijn wij ook sociaal en gevoelsmatig bezig. Dit hebben we nodig, maar levert ook waarde in ons werk.
Niet alleen de praatjes bij de koffie vallen weg. Werken op kantoor met collega’s doet meer. Moeilijk te concretiseren, maar een relevante vorm van communicatie, afstemming en informatieoverdracht valt weg. Hoe langer collega’s elkaar niet zien, hoe minder zij zich met elkaar verbonden zullen voelen, ‘automatisch’ afstemmen en het gezamenlijk doel voor ogen houden.
Beeld en geluid
Bijvoorbeeld Zoom en Teams voorzien in het overbrengen van beeld en geluid. Ze voorzien echter niet in bilaterale minicontacten die binnen een groep plaatsvinden. Het op alternatieve wijze bij elkaar brengen van collega’s is nu dan ook belangrijker dan ooit.
De praktijk van de laatste maanden laat zien dat, als aan een aantal voorwaarden voldaan wordt, het vijf dagen per week bij elkaar op kantoor zitten niet heilig is. Sterker, in veel gevallen blijkt het zeer effectief om een paar dagen per week vanuit huis te werken. Echter, honderd procent thuis sluit een aantal processen kort dat maakt dat mensen samen meer bereiken dan alleen.