Patrick Dekker is jarenlang betrokken bij USoft: een ontwikkelaar van business process management (bpm)-software uit Naarden. De organisatie heeft een man of vijftig man in dienst. Dekker zag de potentie van USoft als low code-aanbieder voor backend-processen en vond het tijd voor verjonging. USoft zocht een partij om de groeiplannen van de organisatie te ondersteunen, zowel autonoom als met acquisities. Met Holland Capital vond hij de geschikte investeerder. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2020 reden om Patrick Dekker te nomineren in de categorie CxO.
Uiteindelijk is overeengekomen dat Holland Capital een meerderheidsbelang in USoft neemt; Dekker liet zich uitkopen. Hij blijft eigenaar van zijn twee andere bedrijven Exlrt en Tribe of Noise. Dekker heeft mede gezorgd voor de verzelfstandiging van het USoft in 2010 en was een van de aandeelhouders. USoft fuseerde in 2015 met Voicetrust tot Biotrust vanwege de combinatie van het regelgedreven business process-ontwikkelplatform en de biometrie van Voicetrust. Dat leverde niet op wat Dekker ervan verwacht had. Een jaar later is de samenwerking weer ontbonden. De organisatie bepaalde een nieuwe strategie. Het vizier kwam weer te liggen op het eigen softwareplatform en de privacy-oplossing die geboden werd voor governance-vraagstukken.
Veel low code gebeurt aan de voorkant van een organisatie; de achterkant blijft buiten schot. USoft heeft met zijn ontwikkelplatform juist veel ervaring in die complexe backend-automatisering. In het verleden werd dat niet zo geëtaleerd maar in deze huidige tijd van digitale transformatie kan deze low code-aanpak veel breder uitgedragen worden. Wat dat betreft komt USoft meer in de buurt van low code-partijen als Appian, Pegasystems en Thinkwise, die uit de bpm-hoek komen en zich op de backend-processen van organisaties richten. USoft is meer bezig met het automatiseren van primaire processen in operationele omgevingen met verschillende datastromen en regelspecifieke processen. De insteek is niet zozeer het uitfaseren van bestaande systemen maar het beter uitnutten van functies van een bepaald systeemlandschap door er een intelligentielaag aan toe te voegen. Opdrachtgevers zijn vervolgens tevreden dat zij hun investeringen in die systemen niet versneld hoeven af te schrijven.