Het profvoetbal laat analysesoftware van SAS los op voetbalstadions. Die zouden veilig gevuld kunnen worden met ongeveer 20 procent van de capaciteit aan bezoekers. Hoe werkt die software?
Zowel in de Belgische als de Nederlandse voetbalcompetitie zullen straks enkel een beperkt aantal (thuis)supporters welkom zijn in de stadions. De vraag is: hoe bereken je het aantal of percentage van de capaciteit?
Een paar weken geleden deden de KNVB, City Group (de holding achter Manchester City waar ook het Belgische Lommel SK deel vanuit maakt) en Ajax aan de hand van het initiatief ‘reimagine football’ een oproep om fans in het stadion te krijgen. Analytics-specialist SAS ging hier op in en ontwikkelde de data tool Venue Optimization.
Met deze tool kan de maximale capaciteit worden berekend om mensen coronaproof in stadia toe te laten. Dat wordt berekend aan de hand van een aantal parameters, zoals stadioncapaciteit, beoogde inkomsten door de club, locatie van de toiletten et cetera.
SAS deed al een demo samen met het Amerikaanse NC State, en is naar eigen zeggen in gesprek met (top)ploegen uit de Premier League en nationale bonden.
Bezetting varieert
De kernvraag is dus: hoeveel volk mag er binnen in het stadion? ‘Hoewel onze analyse laat zien dat een maximale bezetting van 36,9 procent mogelijk is, zal in werkelijkheid dit waarschijnlijk niet gehaald kunnen worden aangezien er ook stoelen aan de zijkanten vrij moeten blijven zodat mensen makkelijk en veilig hun stoel kunnen bereiken en er ook weer van weg kunnen gaan’, oppert Bas Belfi, marketing manager bij SAS en verantwoordelijk voor dit project.
‘Als hiermee rekening wordt gehouden, zal het bezettingspercentage zakken naar 18.5 procent volgens de analyse van SAS’, aldus Belfi.
Let wel, het gaat hier over een theoretische analyse. De clubs moeten natuurlijk ook rekening houden met het advies van hun adviseurs. Daarnaast gaat deze analyse ervan uit dat de supporters de veiligheidsmaatregelen in acht nemen en de nodige afstand houden.
Vier scenario’s
SAS kwam met zijn scenarioplanning in de tool overigens uit op vier scenario’s:
- Scenario 1: clubs mogen alleen ‘single’ tickets verkopen. In dit geval kan de bezetting van het stadion 17,4 procent zijn.
- Scenario 2: clubs mogen ‘groeptickets’ verkopen, maar maximaal voor 5 mensen naast elkaar. In dit geval kunnen meer mensen naar binnen, omdat je minder stoelen leeg hoeft te houden. Dit is het ‘optimale’ geval, met bezetting: 36.9 procent.
- Scenario 3: is een aanpassing op scenario 2. In scenario 2 kunnen de mensen namelijk tijdens een match niet opstaan en weggaan (bijvoorbeeld om naar toilet te gaan). Om dit wel mogelijk te maken, moet de ingang en uitgang per rij worden vrijgehouden. Ook houdt de software twee stoelen aan de zijkant vrij, zodat mensen geen last hebben van de personen die op de trappen lopen. Dit zou een ‘realistisch’ scenario geven qua bezetting: 18,5 procent.
- Scenario 4: dit is het minimum scenario, indien tickets alleen als single verkocht mogen worden, en ook de in- en uitgang van elke rij vrij moet blijven. In dit geval kunnen er dus maximaal 2 mensen per rij zitten… Dit is het ‘super safe’ scenario met een bezetting van 4 procent.
En wat wordt het?
Het meest realistische scenario is, ook volgens de specialisten van SAS, scenario 3, waarbij clubs hun stadia zouden kunnen invullen voor 18,5 procent. Dat percentage werd toegepast op de capaciteit van de Belgische stadions.
Toch is het model voor een stuk richtinggevend. Zo zou SAS voor het meest betrouwbare resultaat met elke club moeten werken om hun stadion in de tool na te bouwen. De daadwerkelijke percentages voor de stadions in België kunnen in werkelijkheid dus iets afwijken van de bovenstaande resultaten.