Ondanks een negatief privacy-advies van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) lijkt niets de verdere uitrol van de CoronaMelder-app in de weg te staan. De ministerraad is akkoord gegaan met het wetsvoorstel van minister De Jonge (Volksgezondheid) dat een wettelijk grondslag geeft aan het vrijwillig gebruik van de app.
Daarnaast komt er een antimisbruikbepaling die moet voorkomen dat de app voor de verkeerde doeleinden wordt gebruikt. Inmiddels is de app al meer dan 828.000 keer gedownload. De eerste mensen hebben met behulp van de GGD anoniem gemeld dat ze zijn besmet.
De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. De digitale melder stelt mensen in staat de verspreiding van het virus tegen te gaan. Verder wordt geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker opgeslagen. Bovendien mogen mensen nooit, direct dan wel indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot het gebruik van de app. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat een restauranteigenaar het gebruik van de CoronaMelder verplicht stelt voor het kunnen plaatsnemen op zijn terras.
De app wordt momenteel getest in de GGD-regio’s Drenthe, Twente, IJsselland, Gelderland-Zuid en Noord- en Oost-Gelderland. Gekeken wordt onder meer of de app goed aansluit op het reguliere onderzoek van de GGD en het werkproces.