Bijna elke burger in Nederland heeft weleens een ergernis voelen op komen bij het zien van allerlei afval dat de mensen naast de ondergrondse containers hebben achter gelaten. Het schijnt erg moeilijk te zijn afval tijdelijk in huis te houden, weg te brengen naar een gemeentewerf dan wel contact op te nemen met de gemeente om een tijdstip van ophalen af te spreken. Het is zeer te prijzen dat vanuit een mkb-ondernemerschap Welvaarts Weegsystemen een oplossing heeft ontwikkeld dat eigenlijk een taak voor de overheid zou moeten zijn. Eens te meer blijkt dat we vernieuwingen eerder bij mkb-bedrijven zullen zien dan bij de overheid. De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie MKB-project nomineert het project ‘Model voorspelt volle ondergrondse afvalcontainer’.
Al meer dan veertig jaar levert Welvaarts mobiele weegsystemen, die bijvoorbeeld worden ingezet bij het leegmaken van ondergrondse afvalcontainers. In die lange periode heeft het een schat aan waardevolle data verzameld uit de eigen systemen. Deze historische data hebben een beperkte horizon. Veel interessanter is om deze data te koppelen aan externe gegevensbronnen met gegevens betreffende bijvoorbeeld geografie, zon- en feestdagen, seizoenen, sport- en andere grote rvenementen. Welvaarts vond dat ze te weinig expertise in huis hadden om een grondige analyse uit te kunnen voeren in relatie tot de externe data. Daarom werd hulp gezocht bij en geboden door JADS MKB Data Lab, waarmee tot grote tevredenheid een langdurige samenwerking tot stand kwam.
Een belangrijk doel is om actueel te weten hoe vol bepaalde containers zijn. Nog beter zou zijn om tot voorspellingen te komen wanneer containers mogelijk hun maximale laadcapaciteit zullen bereiken. Met de kennis van dergelijke gegevens zou men een betere routeplanning kunnen doen of anticiperen op calamiteiten wanneer containers onverwacht hun maximum capaciteit hebben bereikt. Door de samenwerking van Welvaarts en JADS MKB Data Lab is er nu meetapparatuur om automatische metingen betreffende de vulgraad van de containers te kunnen uitvoeren waardoor de kwaliteit van de data zodanig wordt dat een verantwoorde routeplanning kan worden gemaakt.
Juryoordeel
In de voordracht zien we dat jarenlange expertise met weegsystemen (Welvaarts) heeft geleid tot een nieuwe, creatieve oplossing. Hierin is niet alleen aan de eigen omzet gedacht, maar is ook gekeken hoe we met onze kennis een groot stuk ergernis in de samenleving kunnen oplossen. Onder het motto ‘als je bepaalde kennis niet voldoende in huis hebt dan zoek je een partner om samen iets moois te maken’. Met JADS MKB Data Lab is een goede samenwerking betreffende data-analyse opgezet.
De toekenning van een nominatie voor een Computbale Award berust niet alleen op de technische kwaliteiten, innovatie van de oplossing en de tevredenheid van de opdrachtgever, er wordt ook gekeken naar het maatschappelijk belang die de oplossing met zich mee zou kunnen brengen. In de ogen van de juryleden in de categorie MKB-project is het een terechte keuze om deze voordracht te nomineren. Hiermee hopen we te bereiken dat een of meerdere gemeenten aanhaken bij het project waardoor mogelijk nog sneller de rotzooi van de straat kan verdwijnen door te voorkomen dat containers volledig vol raken. De uiteindelijke oplossing is per slot van rekening ook in het belang van de gemeenten en de inwoners.