Met het Bieten Advies Systeem (BAS) voorziet Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie) tijdens het groeiseizoen negenduizend telers van advies op maat voor een optimale bietenopbrengst op hun percelen. Met BAS worden telers geholpen om de opbrengst per hectare te verbeteren en duurzame bietenteelt te bevorderen. In BAS wordt informatie uit de eigen database gecombineerd met data uit registratie van telers zelf, openbare bronnen, sensorinformatie en waarnemingen vanuit de buitendienst. Door de teler van actuele en perceel specifieke informatie over zijn grond te voorzien, wordt niet alleen de opbrengst en kwaliteit hoger maar neemt ook de milieubelasting af. De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Grootzakelijk project nomineert het project ‘Bieten Advies Systeem’.
Het verzamelen en analyseren van geo-specifieke informatie en dit beschikbaar maken voor de individuele teler, maakt BAS complex. BAS brengt drie soorten bronnen samen in de SAP Hana-database. Een individuele teler geeft aan bij Cosun Beet Company aan welke percelen (polygonen) van zijn landbouwgrond gebruikt zullen worden voor suikerbieten. Dit wordt gecombineerd met onder andere open historische data over grondkarakteristieken en welke gewassen er eerder op het perceel verbouwd zijn. Aan de hand van deze analyse wordt bepaald welk bietenzaad het best gebruikt kan worden. Ook meten 150 tot 200 sensoren door heel Nederland gedurende ‘het groeiseizoen’ (van februari tot oktober) de temperatuur en de luchtvochtigheid onder het blad. Met behulp van een model wordt een voorspelling van het risico op bladschimmels gemaakt. Tenslotte nemen medewerkers in de buitendienst allerlei informatie waar, zoals luizen of andere ziektes, die via BAS bij de telers terechtkomt. Momenteel test Suiker Unie met een vierde databron: satellietbeelden die de groei en oogst van de suikerbieten monitort.
BAS is ontwikkeld door Cosun Beet Company in samenwerking met Conclusion, SAP en Mendix. Het voordeel van werken met het low-code platform van Mendix is dat het it-teams in staat stelt heel experimenteel aan de slag te gaan. De inspanning om live te gaan is niet groot en er kan snel aangepast worden. Cosun Beet Company is daarnaast bezig om meerdere maatwerkonderdelen in SAP naar Mendix te brengen, het teler-portaal over te zetten naar de BAS-applicatie en ook het portaal voor vervoerders en loonwerkers toe te voegen.
Juryoordeel
In de agrarische sector is het koppelen van deze data-bronnen uniek. Het beschikbaar stellen van informatie op perceelniveau en zo advies geven aan de individuele teler is ook nog niet eerder op deze gedetailleerde manier aangepakt. Hiervoor werd in een ‘teelthandleiding’ advies gegeven over groeien, kiemen, voeding en beheersing van ziektes. Het was aan de teler om te bepalen of het op zin bedrijf/perceel actueel was. BAS wordt alle data rondom bietenteelt verzameld, geanalyseerd en op een eenvoudige manier weer ter beschikking gesteld.
Dit is een mooi voorbeeld van hoe snel met Agile werken waarde kan worden gecreëerd voor de value chain. BAS is ook een samenwerking tussen verschillende partijen die allemaal gehoord zijn (zoals de buitendienst, de telers) en input konden leveren. Cosun Beet Company maakt gebruik van veel verschillende bronnen, die op verschillende manieren ontsloten worden en gezamenlijk de data leveren die de waarde oplevert voor de telers en dus uiteindelijk voor de Cosun Beet Company. Naast kwantitatieve data gebruiken ze ook kwalitatieve data die eenvoudig digitaal geregistreerd kunnen worden in een webapp door de buitendienst. Dit maakt het mogelijk om andere data toe te voegen dan de data alleen in de systemen. Ook de adoptie door telers is sterk, zeker omdat ze hebben mogen mee ontwikkelen en daar zie je nu dat het aantal sensoren uitgebreid gaat worden, wat de kwaliteit en gebruik van BAS weer verder gaat bevorderen. Een mooie win/win volgens de jury van de Computable Awards 2020, die dit project nomineert in de categorie Grootzakelijk project.