Oracle overweegt een bod uit te brengen op de Amerikaanse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse activiteiten van TikTok. Dat schrijft de Financial Times. Het bedrijf zoekt daarvoor steun bij het investeringsfonds Sequoia Capital.
Oracle wordt daarmee een rivaal voor Microsoft en Twitter, die eerder hun interesse in TikTok lieten blijken. Alleen Microsoft heeft die interesse bevestigd. Zowel Oracle, als TikTok en Sequoia Capital weigeren alle commentaar. Oracle zou over de deal wel al verkennende besprekingen hebben gevoerd met TikTok’s Chinese eigenaar, ByteDance.
De Financial Times meldt dat Oracle serieuze belangstelling heeft voor de video-app die door president Trump in de ban wordt gedaan als de Chinezen niet binnen 90 dagen uit TikTok stappen. Voornaamste kandidaat lijkt vooralsnog Microsoft dat heel TikTok wil overnemen, dus ook buiten de VS, Canada en Australië.
Microsoft is vooral geïnteresseerd in de operaties van TikTok in Europa en India. In dat laatste land wordt TikTok geboycot vanwege politieke spanningen tussen India en China. Ook Twitter zou nog in de race zijn, maar dan alleen voor de Amerikaanse operaties. Oracle wordt niet geheel kansloos geacht temeer daar de onderneming samenwerkt met Amerikaanse investeerders zoals General Atlantic en Sequoia Capital die al een aandeel in ByteDance bezitten.
Medeoprichter Larry Ellison van Oracle is een van de weinige technologie-ondernemers in Silicon Valley die president Trump openlijk steunt. Zo heeft hij voor Trump een ‘fundraiser’ georganiseerd in zijn eigen huis. Dat net Oracle geïnteresseerd zou zijn in TikTok is opmerkelijk. Het bedrijf (de tweede grootste softwaremaker ter wereld) heeft zich tot nu toe volledig op de zakenwereld geconcentreerd en heeft zo goed als geen ervaring met consumentenproducten of sociale media.
Het bedrijf zit wel op een oorlogskas van zo’n 43 miljard dollar en kan zich de aankoop van TikTok permitteren. De waarde van het Chinese bedrijf wordt geschat op twintig tot vijftig miljard dollar. Dat de prijsvork zo breed gaat, duidt aan dat het lastig is het Amerikaanse deel te scheiden van de wereldwijde activiteiten.
President Trump heeft TikTok negentig dagen de tijd gegeven om zichzelf te verkopen in de VS, anders wordt de app verboden. Volgens Trump zou Bytedance, het Chinese bedrijf achter TikTok, de app gebruiken om data te verzamelen van Amerikaanse burgers en deze data door te sluizen naar de Chinese overheid. Bytedance ontkent die beschuldigingen. Alleen al in de VS hebben meer dan honderd miljoen mensen de app op hun smartphone staan.