Hoe zet je drones in voor het vervoer van bloed, medicijnen en diagnostische monsters? Met deze vraagstelling begon het experiment Medical Drone Service. Bij de pilot zijn Erasmus MC, bloedbank Sanquin, ANWB, PostNL, KPN en de Nederlandse dronebouwer Avy betrokken. De samenwerkingspartners onderzoeken welke bijdrage drones kunnen leveren in het brengen van zorg op het juiste moment en op de juiste plaats. Ziekenhuizen bemerken meer vraag naar zorg op maat, terwijl hun bereikbaarheid onder druk staat. De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Zorgproject nomineert het project ‘Medical Drone Service’.
De pilot richt zich voornamelijk op de vraag hoe veilig en betrouwbaar de medische drones kunnen worden ingezet. PostNL nam het initiatief. De ANWB voert de dronevluchten uit, net zoals de vereniging dit al doet met trauma- en ambulancehelikopters. De drone zelf is ontwikkeld en gebouwd door de Amsterdamse fabrikant Avy.
Het vliegtoestel ziet eruit als een grote vleugel met een spanwijdte van ruim 2,70 meter en een lengte van bijna een meter. Het kan verticaal opstijgen en landen, in theorie een uur in de lucht blijven en ongeveer honderd kilometer vliegen. Met lading weegt de drone maximaal 9,5 kilogram. Communicatie vindt plaats via de satelliet en via 4G. In dit geval verbindt de drone met het KPN-netwerk.
Juryoordeel
Met de Medical Drone Service wordt onderzocht hoe de zorg meer bij de patiënt in de wijk kan worden gebracht. De drones zorgen voor kortere routes en snellere en efficiëntere zorgverlening. Een van de onderdelen van het onderzoeksproject is het vervoer van bloedproducten tussen de bloedbank en ziekenhuizen. Bij spoedleveringen per drone is dit vervoer niet langer afhankelijk van verkeersdrukte op de weg.
Het Medical Drone Service-project is innovatief en actueel van aard. Zorginstellingen moeten steeds meer zorg op maat leveren, waarbij bereikbaarheid een steeds belangrijkere kwestie wordt. We snappen inmiddels dat het niet meer vanzelfsprekend is dat we zorg kunnen halen, hoe mooi is het dan dat op een veilige manier zorg kan worden gebracht! Voorts is dit een mooi staaltje van samenwerken tussen diverse partners met diverse expertisegebieden en dus een terechte genomineerde bij de Computable Awards 2020 in de categorie Zorgproject.