Het LUMC in Leiden is ruim een jaar geleden gestart met een grootschalig transformatietraject. Het project LUMC 2.0 is een ziekenhuis-breed project dat sterk gericht is op innovatie. Het project slaat een brug tussen technologie, zorg en onderzoek en houdt een kanteling van de organisatie in. Nu is het ziekenhuis nog vooral ingericht naar afdeling, dit wordt een inrichting rondom de patiënt, zowel binnen als buiten de muren van het LUMC. Hierbij wordt slim gebruik gemaakt van technologie, zoals artificial intelligence en zorgpadtechnologie met als fundament het dataplatform. De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Zorgproject nomineert het project ‘LUMC 2.0’.
In een proeftuin genaamd de BOX krijgen patiënten tools om van huis uit te kunnen verbinden met het LUMC, bijvoorbeeld voor bloeddruk- of hartslagmeting. Zodoende hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis te komen en krijgen de medici meer en betere data over hun patiënten, met alle mogelijkheden die deze data bij de verdere behandeling bieden: onder meer sneller en adequater kunnen schakelen bij verandering van het klachtenpatroon.
Een aantal zorgpaden is inmiddels live. Zo zet het LUMC inmiddels ai in, is het dataplatform operationeel en wordt er Agile gewerkt bij de ontwikkeling van (datagedreven) dashboards voor het medisch personeel en de implementatie van de zorgpaden. Vanuit de it-club wordt er intensief verbinding gemaakt met de primaire processen. Het LUMC positioneert zich daarbij nadrukkelijk als partner van de collega’s en afdelingen in het primaire proces. Het opbouwen van een goed en uitgebreid dataplatform is cruciaal. De grote hoeveelheid aan verschillende informatiebronnen en de verschillende vormen van registreren en de diverse toepassingen ervan maken het complex.
Juryoordeel
LUMC 2.0 is een veelbelovend project en is dan ook terecht genomineerd. Veel organisaties zijn bezig met de zorg te organiseren rond de patiënt. Niet de patiënt moet langs de verschillende specialismen, maar de specialisten organiseren zich rond de patiënt en zijn ziektebeeld. Het unieke aan LUMC 2.0 is echter dat zij dat combineren met het actief betrekken van de patiënt met e-health-oplossingen zoals ai-gestuurde zorgpaden en thuismetingen. Daarbij komt het ontsluiten van multidisciplinaire inzichten in een realtime dashboard, met bijvoorbeeld inzichten (op basis van big data) over de patiëntspecifieke ontwikkeling van het ziektebeeld tegenover de ‘normale’ ontwikkeling, mogelijke behandelingen en bijbehorende verwachte complicaties. Op basis daarvan kan de patiënt zelf het behandeltraject kiezen, in consultatie met de arts.
Dit alles maakt dat LUMC 2.0 een grote toegevoegde waarde kan hebben in de zorg. Ook de professionele wijze waarop het programma wordt ingebed binnen het LUMC, krijgt veel waardering van de jury. Om een consistente toepassing van ai in de kliniek te waarborgen wordt ingezet op een krachtige samenwerking tussen de it- en zorgprofessional, zodat ontwikkeling en gebruik naadloos op elkaar aansluiten. De afdeling IT & Digitale Innovatie en teams uit de kerntaken Zorg, Onderzoek en Onderwijs werken binnen dit programma nauw samen. Ook PhD-studenten maken onderdeel uit van de projectorganisatie en werken aan wetenschappelijke onderbouwing van het programma, met name van ai-onderdelen. De jury is ervan overtuigd dat dit alles bij elkaar maakt dat LUMC 2.0 veel potentie heeft en zal het project dan ook met veel interesse volgen.