Een groep studenten van de opleiding Forensisch Onderzoek van Hogeschool Saxion boog zich van februari tot juli 2019 over cold cases. Tijdens de minor Cold Case, een initiatief van lector Jaap Knotter, bliezen studenten vastgelopen politieonderzoeken nieuw leven in door middel van open source research. Om de kwaliteit van het onderzoek te bewaken, maakte de groep gebruik van no-code softwareplatform Icologiq Universe, dat gebruikers zonder programmeerachtergrond in staat stelt zelf workflows te bouwen. De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Onderwijsproject nomineert het project ‘Cold Case Onderzoek’.
De gebruiker kan het systeem naar voorkeur instellen en op eenvoudige wijze aanpassingen doorvoeren. Het cold case-onderzoek begint vaak met het vastleggen van informatie. De volgende stap is het lanceren van hypotheses op basis van deze informatie, zodat er aanknopingspunten gezocht kunnen worden. Dit hele proces is te moduleren in Icologiq Universe. Aan het einde van het proces kan men beoordelen of de hypothese wel of niet verder gebruikt zal worden bij het onderzoek. Het voordeel is dat iedereen toegang heeft tot dezelfde informatie, zodat er geen dubbel werk verricht wordt. Studenten documenteren niet alleen wát er wordt besloten, maar ook de redenatie achter deze beslissingen
Het bouwen van workflows in Icologiq Universe gebeurt stapsgewijs door middel van prototyping: een interactief proces dat direct een bruikbaar resultaat oplevert. Dit wordt gedaan door de designers samen met de gebruikers, in dit geval teamleiders Schultz en Bellers. In de workflow editor wordt hen gevraagd de stappen van het proces te definiëren met behulp van het klikken en slepen van blokken en pijlen en het opzetten van formulieren per stap. Op deze manier kunnen zij als teamleiders eenvoudig bepalen welke gebruikers of groepen gebruikers verantwoordelijk zijn per stap. Om de groep zoveel mogelijk te ondersteunen, heeft Icologiq elke twee weken contact gehad met de studenten over het gebruik van de software.
Juryoordeel
De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Onderwijsproject vindt de samenwerking tussen Icologiq, de Politie en Hogeschool Saxion zeer waardevol. Een samenwerking tussen educatie en het bedrijfsleven zorgt voor veel praktijkervaring en kennis. En juist deze praktijkervaring ,kennis en samenwerking van dit consortium maakt dit initiatief zeer interessant voor de studenten.
Het is ook noemenswaardig dat het streven van alle partijen van dit consortium is, om de uitkomsten van dit initiatief niet alleen voor educatieve doeleinden in te zetten. Echter is op dit moment nog niet duidelijk op welke termijn en in welke vorm dit plaats zal gaan vinden. De jury is daarom uitermate geïnteresseerd in de toekomstige ontwikkelingen. Echter zijn er wel plannen om het huidige consortium actief te blijven uitbreiden. Dit gebeurt nu al met nieuwe partijen en disciplines zoals Pandora (actionalbe intelligence), Factor Veiligheid (praktijkonderwijs), Leiden Criminologie en haakt ook de Politie Academie aan. De stages voor studenten bij de Politie Academie zorgen voor nog meer hands-on praktijkkennis en ervaring. Dit zijn volgens de jury zeer mooie ontwikkelingen. Op basis van de gedetailleerde projectbeschrijving, additionele uitleg via video en uitgebreide beantwoording van de vragen en de eerder genoemde redenen kent de jury van de Computable Awards in de categorie Onderwijsproject graag de nominatie toe aan dit project.