Data van gemeenten en gegevens van het Kadaster zijn gecombineerd met CBS-data en online gezet door het CBS en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het dashboard ‘Zicht op Ondermijning’. Het dashboard moet gemeenten inzicht geven in patronen op het gebied van vastgoed en drugs in hun wijken en is het resultaat van de City Deal ‘Zicht op Ondermijning’. De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Overheidsproject nomineert het project ‘Dashboard Zicht op Ondermijning’.
Doel van het dashboard is om de preventieve aanpak van ondermijnende criminaliteit te versterken door de informatiepositie van gemeenten te verbeteren. Het CBS en het ministerie definiëren ondermijnende criminaliteit als ‘georganiseerde of stelselmatig gepleegde criminaliteit die de structuur van de maatschappij misbruikt en verzwakt’, zoals vastgoedfraude, witwaspraktijken, productie en handel in drugs, cybercrime en mensenhandel. Door beter inzicht in de lokale situatie, wat betreft vastgoed en drugs, kunnen gemeenten met behulp van het dashboard bepalen of er sprake is van een ongewenste situatie.
Samen met gemeenten zijn onderzoeksvragen geformuleerd over de persoonskenmerken van verdachten van drugsdelicten en bewoners van hennepkwekerijen, onverklaarbaar woningbezit en vastgoedbezit van bestuurders van stichtingen. Een vast team van onderzoekers bepaalde per onderzoeksvraag welke gegevens uit welke bronnen nodig waren, en of tijdens het traject aanpassingen nodig waren.
Juryoordeel
De rol van het CBS in deze City Deal is, naast datalevering, de kwaliteit en privacy bewaken. De gegevens zijn dan ook niet bruikbaar voor opsporing en kunnen niet worden herleid naar individuele adressen, personen of bedrijven. Het onderzoek geeft ook inzicht in wettelijke kaders en juridische onduidelijkheden, vooral op het gebied van dataleveringen.
Het is heel knap om de gegevens uit verschillende soorten bronnen te combineren om een voorspelling te doen met betrekking tot criminaliteit en deze ook in een dashboard grafisch weer te geven. Ik denk dat er nog wel wat meer bronnen in aanmerking komen om hier input op te geven. Dit is in ieder geval een heel mooi voorbeeld van data driven decision making en daarom een terechte genomineerde in de categorie Overheidsproject.