Na Zuid-Korea begint 5G nu ook in China aan te slaan. China Mobile meldt thans zeventig miljoen 5G-abonnees te hebben. Overigens is het groeipotentieel groter, want 's werelds grootste operator telt 947 miljoen mobiele klanten. Het aantal vaste-breedbandklanten is 197 miljoen.
In Zuid-Korea gaat de adoptie van 5G veruit het snelste. De nieuwe techniek is daar vrij breed verspreid. Grote delen van het land hebben al 5G-dekking, terwijl anders dan in Nederland ook heel snelle varianten worden toegepast. In Zuid-Korea zijn namelijk ook al hoge frequenties geveild. Koeweit, Zwitserland, de VS en Qatar lopen voorop, aldus cijfers van Omdia.
Vooral in de VS wordt veel in 5G geïnvesteerd. Verizon heeft een zeer snel netwerk, maar de dekking met hoge frequenties is gering. Bij T-Mobile Amerika, dat onlangs Sprint overnam, is de situatie net andersom. In Amerika gebruikt T-Mobile vooralsnog vooral lage frequenties (600 MHz) die echter wel een behoorlijk bereik hebben. Ook AT&T biedt weinig snelheid terwijl ze qua dekking een middenpositie inneemt.
De verschillen in snelheid zijn enorm omdat uiteenlopende frequenties worden gebruikt. In sommige delen van de VS merken consumenten nauwelijks het verschil tussen 5 en 4G. Ook de eerste 5G-netwerken die in Nederland worden uitgerold, bieden consumenten weinig snelheidsvoordelen. De responsetijd is echter wel korter, wat bij gaming een pre is. Ook kunnen veel meer mensen met 5G tegelijk in een klein gebied ongestoord video’s streamen. 5G is overigens vooral bedoeld voor het bedrijfsleven. Met name het internet of things (iot) kan van 5G profiteren.