De ict blijft over een breed front de beste baankansen bieden. Dit blijkt uit het nieuwe overzicht van kansrijke en minder kansrijke beroepen die UWV heeft gepubliceerd. Het gaat om het eerste beeld sinds het uitbreken van de coronacrisis.
Hoewel de arbeidsmarkt drastisch is veranderd, lijkt de werving van ict’ers, na een korte hapering direct na het begin van de covid19-pandemie, weer volledig op gang te komen. Door de toename van het thuiswerken is er momenteel extra vraag naar professionals met kennis van cloud-toepassingen en cybersecurity-specialisten. Ook specialisten op het gebied van business intelligence (bi) en data scientists blijven gewild. Op financieel-juridisch gebied is grote behoefte aan mensen met kennis van data-analyse technieken.
In het algemeen is kennis van SQL, Python en R een pre. Ook ontwikkelaars van datawarehouses hebben goede perspectieven. Programmeurs en developers zijn eveneens gevraagd zeker als die specifieke talen als Java en C# beheersen. Hetzelfde geldt voor toepassingen als .NET, Cloud, app en web. Daarnaast constateert UWV een grote vraag naar netwerkspecialisten op het gebied van technische infrastructuur, systeemontwikkelaars en test developers.
De industrie zit bovendien te springen om embedded software engineers, ontwerpers industriële automatisering en PLC-programmeurs. Procestechnologen en –onderzoekers kunnen ook zo aan de slag.
De versnelde uitrol van glasvezel, waarmee anderhalf jaar geleden werd begonnen, houdt de vraag hoog naar glasvezelmonteurs met verstand van datacommunicatie. Eind volgend jaar moeten één miljoen extra Nederlandse huishoudens toegang hebben tot glasvezelnetwerken. In het onderwijs biedt het docentschap informatica veel kans.
De arbeidsmarkt voor ict-beroepen is al sinds halverwege 2017 als ‘zeer krap’ te typeren. Naast ict-bedrijven hebben ook banken, overheid en online-winkels daar last van.
ITMAN, Ik heb een bedrijf in Zoetermeer en een IT-er in dienst uit Groningen die altijd thuis werkt. Oja, die is ook geen native Nederlander.
Wat betreft oudere it-ers. Dat doet mij altijd denken aan Idols. Een dame van 40 slaat een flater op de stip. Commentaar van de jury is dat ze niet kan zingen en gezien haar leeftijd het er ook niet meer in zit. Buitengekomen zegt ze dat ze niet door is omdat ze haar te oud vonden.
“Te oud” is zelden het belangrijkste argument, niet de skills / ervaring / mind set / attitude bezitten die een bedrijf zoekt lijkt me vaker waar de schoen wringt.
Als werk vinden een probleem is betekent dit dat je waarschijnlijk best wat tijd “over” hebt. Gebruik die tijd om bezig te zijn naar de skillset die men zoekt. Analyseer de afwijzingen, zoek een coach en ga aan de slag.
Heb je goede ervaring met python/django / reactjs / graphql / postgres sql? Of weet je een infrastructuur te beheren met AWS / GCP / Saltstack / Jenkins? Dit is geen EN/EN een paar onderdelen zijn voldoende. Neem dan contact op. Vanuit huis werken is geen probleem. Beloning is op basis van ervaring.
“Ik denk dat leeftijd niet zo zeer het probleem is, maar hoe onderscheidend je bent binnen de IT. Bij één van mijn vorige werkgevers hebben we mensen uit o.a. India en Brazilië gehaald omdat wat we zochten hier in Nederland niet of nauwelijks te vinden is.”
Ik ken de context van die stellingen niet – maar het zijn wel stellingen die ik met enige regelmaat tegenkom… vrijwel altijd zonder enige context… 🙂
Waarbij ik me dan altijd afvraag:
– Wat wordt nog gezien als zodanig onderscheidend dat men bereid is verder te kijken dan die 40/50-er?
– Stel je zou dat geld voor werving in Brazilie of India uitgeven aan om/bij-scholing, is er dan in NL nog steeds nieut of nauwelijks iemand te vinden? En waar schort het dan aan?
@Will in dit geval ging het om build- en configuration managers (Atlassian suite, git, tfs, Jenkins) voor app en web development.
En dat in een medische (FDA regulations) context.
Er zijn wel mensen die stukjes hiervan willen doen, maar fulltime in grotere en complexere omgevingen is lastig te vinden.
PaVaKe,
De kennis van FDA regulations vinden bij Indiaanse en Braziliaanse build- en configuration managers lijkt me dus vergezocht omdat deze vaak niet de ervaring hebben met de (lokale) wetgevingen. Maar zoals ik ook al zei in mijn reactie van 18 augustus zie ik wel dat er steeds vaker om IT-ers met kennis van de regels gevraagd wordt. En dat terwijl de context van build- en configuration managers uiteindelijk slecht past bij het agile denken;-)
Zoals Will al aangeeft is een omscholing in tools zoals Atlassian suite, git, tfs, Jenkins niet de investering in kennis waar organisaties op leeg lopen want dat zijn de lagere cognitieve vaardigheden van bediening. Het zijn vooral de hogere cognitieve vaardigheden van kritisch & probleemoplossend denken middels het classificeren & rubriceren binnen de tijdsoriëntatie van systematisch werken die waarde geven. De vraag naar procestechnologen en –onderzoekers neemt toe nu blijkt dat de efficiëntie in keten vaak ver te zoeken is. Oja, voor Dino is er nog de vaardigheid die een (organisatorische) onveranderlijkheid inziet welke hij in combinatie met de creaviteit van communicatie gewoon als nieuw weet te verkopen.
Kennis van hardware speelt natuurlijk een grotere rol bij embedded software engineers, ontwerpers industriële automatisering en PLC-programmeurs dan de progammeurs van gebruikelijke apps en de vraag is in hoeverre je dat alles thuis kunt doen. De oude IT er die vroeger niet alleen met de Peek & Poke commando’s bezig was maar ook de adresseringen van allerlei I/O randapparatuur vindt je niet in de kaartenbak van UWV. Zoals je daarin ook niet de electrotechnicus vindt omdat er een schreeuwend tekort is aan dit soort technici doordat al jaren geleden het technische onderwijs (LTS/MTS) stelselmatig gesloopt is door de politiek.
@oudlid:
het gaat niet om kennis van de FDA regulations, maar wel om het werken in een gereguleerde omgeving. waarbij de focus o.a. ligt op reproduceerbaarheid en een goede administratie van de veranderingen.
Ik heb in de loop der jaren mensen zowel zien komen als gaan om die reden. Sommigen vinden het heerlijk om in een gereguleerde omgeving te werken (gestructureerd), anderen ervaren het vooral als een beperking in de manier van werken (wat aansluit op jouw opmerking over agile denken)
@PaVeka:
Bedankt voor de reactie. Maar de twee belangrijkste vragen zijn eigenlijk niet beantwoord…
Met daarnaast: in je laatste reactie zeg je eigenlijk dat er redelijk wat verloop is.
Als je dan steeds mensen in Brazilie en Indie moet gaan werven, vervolgens over laat komen en gaat inwerken, dan gaat dat behoorlijk in de papieren lopen.
Daarom dan toch graag je visie op de twee eerder genoemde vragen (voor de volledigheid):
– Wat wordt nog gezien als zodanig onderscheidend dat men bereid is verder te kijken dan de leeftijd?
– Stel je zou dat geld voor werving en verhuizing van mensen uit Brazilie of India uitgeven aan om/bij-scholing, is er dan in NL nog steeds niet of nauwelijks iemand te vinden? En waar schort het dan aan?
MhG – Will
Wat dit land nodig heeft zijn expats die gaan wonen in huizen die als investering opgekocht worden door rijke Chinezen die ze voor enorme prijzen verhuren aan bedrijven waar de expats werken.
Maar wat was de vraag ook alweer ?
Will,
Ik heb in 30 jaar veel mensen zien instromen middels een omscholingstraject met baangarantie en binnen een paar jaar ook weer zien uitstromen omdat ze uiteindelijk geen affiniteit met de IT hadden.
@Will
Op je eerste vraag : mindset en soms ook kennis van specifieke systemen / omgevingen (ClearCase, change synergy, perl)
En waar het aan schort… Als je dat weet heb je de kip met gouden eieren te pakken. 3 factoren die ik zie voor mijn vakgebied
1) build- & configuration management is niet “sexy”
2) je bent de linking pin tussen diverse afdelingen (bijv ontwikkeling en test). Niemand weet wat je doet maar als het fout gaat krijg je wel alle shit over je heen. Ofwel, weinig credits voor wat je doet
3) mijn werk vereist multi tasking (ik ondersteun verschillende disciplines en projecten) en daaraan gekoppeld ook een behoorlijke vorm van stressbestendigheid (deze levering had gisteren al de deur uit gemoeten). Lang niet iedereen kan daar mee overweg
(standaard antwoord : jouw slechte planning betekent niet dat ik ga haasten)
Dino,
Dat businessmodel is momenteel erg populair voor de expats uit oost-Europese landen in met name de periferie van Nederland waar het niet de Chinezen zijn die ‘huisjes melken’ maar boeren. Aan tomatenplukkers e.d. is namelijk ook een tekort, gewoon omdat het zwaar werk is dat slecht betaald.
Wervende verkooppraatje voor build- en configuration management van PaVaKe is als de advertentie bij vereniging voor vrijwilligers, gelukkig dat het salaris goed is want anders was ik wat anders gaan doen. Oh wacht, ik wordt niet betaald maar ik krijg als scheidsrechter wel al het gezeik over me heen. En hoe heerlijk vind ik dat elke keer weer omdat sport emotie is;-)