De ict blijft over een breed front de beste baankansen bieden. Dit blijkt uit het nieuwe overzicht van kansrijke en minder kansrijke beroepen die UWV heeft gepubliceerd. Het gaat om het eerste beeld sinds het uitbreken van de coronacrisis.
Hoewel de arbeidsmarkt drastisch is veranderd, lijkt de werving van ict’ers, na een korte hapering direct na het begin van de covid19-pandemie, weer volledig op gang te komen. Door de toename van het thuiswerken is er momenteel extra vraag naar professionals met kennis van cloud-toepassingen en cybersecurity-specialisten. Ook specialisten op het gebied van business intelligence (bi) en data scientists blijven gewild. Op financieel-juridisch gebied is grote behoefte aan mensen met kennis van data-analyse technieken.
In het algemeen is kennis van SQL, Python en R een pre. Ook ontwikkelaars van datawarehouses hebben goede perspectieven. Programmeurs en developers zijn eveneens gevraagd zeker als die specifieke talen als Java en C# beheersen. Hetzelfde geldt voor toepassingen als .NET, Cloud, app en web. Daarnaast constateert UWV een grote vraag naar netwerkspecialisten op het gebied van technische infrastructuur, systeemontwikkelaars en test developers.
De industrie zit bovendien te springen om embedded software engineers, ontwerpers industriële automatisering en PLC-programmeurs. Procestechnologen en –onderzoekers kunnen ook zo aan de slag.
De versnelde uitrol van glasvezel, waarmee anderhalf jaar geleden werd begonnen, houdt de vraag hoog naar glasvezelmonteurs met verstand van datacommunicatie. Eind volgend jaar moeten één miljoen extra Nederlandse huishoudens toegang hebben tot glasvezelnetwerken. In het onderwijs biedt het docentschap informatica veel kans.
De arbeidsmarkt voor ict-beroepen is al sinds halverwege 2017 als ‘zeer krap’ te typeren. Naast ict-bedrijven hebben ook banken, overheid en online-winkels daar last van.
theorie: zeer krappe markt
feiten: lage lonen
oudere It ers komen niet aan de slag
It vacatures worden over meerdere kanalen gepresenteerd waardoor het lijkt dat er veel zijn
thuiswerken wordt maar sporadisch toegelaten waardoor een iter uit groningen vooralsnog niet aan de slag kan bij firma in bv roterdam
etc etc etc
@IT man
Heb je vanaf maart onder een steen geleefd? Thuiswerken wordt steeds meer toegestaan, deels thuiswerken wordt het nieuwe normaal. Hoe groot het deel thuiswerken is, 20% of 80%, verschilt per bedrijf, maar als je 80% mag thuiswerken, dan kan een IT-er uit Groningen prima aan de slag bij een bedrijf in Rotterdam!
Alleen als je communicatie minder mondeling en meer schriftelijk wordt, wordt het foutloos schrijven belangrijker. Dat kan een uitdaging worden voor sommige IT-ers…
@Frank Heikens
Probeer maar eens als je een iter uit groningen bent een baan in de randstad te scoren negen van de tien bedrijven bedanken meteen.(ik spreek uit ervaring)
je stelt ” Thuiswerken wordt steeds meer toegestaan” daarmee bevestig je implicit dat het noch niet zover is .
Betreft mijn Nederlands , ik ben geen nederlander wat is jou excuus?
@IT man
Jij zit hier anoniem, jij kunt hier roepen wat je wilt, ik niet. Ik ga, na deze post, niet verder met jou in discussie.
Of je nou wel of niet uit Nederland komt maakt niet uit, het gebruik van hoofd- en kleine letters en interpunctie is in meer talen gebruikelijk. Maar als ik jouw taalgebruik zie, lijkt dat op prima Nederlandse spreektaal. Het lijkt er alleen op alsof je onverschillig bent over hoe je het opschrijft. Prima natuurlijk, niet iedereen hier is afgestudeerd Neerlandicus, maar als je primaire communicatiemethode niet “face to face” (mooi Nederlands) is, dan wordt goed kunnen schrijven belangrijker. En wil je dat de nuance ook overkomt, dan is gebruik van zinnen met hoofdletters en interpunctie belangrijk. Gewoon even wat tips, doe ermee wat je goed lijkt!
@Frank
in de duitstalige landen (DACH) heb je ook van die mensen die in fora hameren op gramatica.
Ik heb die discussie gevoerd met een amerikaan die in duitsland woont en we hebben het engels in het web “web-engels” gedoopt omdat het 1 doel heeft, te communiceren, dan doet de vorm er weinig toe, hoofdzaak je begrijpt mekaar.
Frank,
Ik ben anoniem maar toch ook weer niet, de meeste lezers herkennen me namelijk aan mijn schrijfstijl. En hoewel het niet mijn taak is om discussies te leiden heb ik begrip voor standpunt van IT man omdat ik dezelfde ervaringen heb hoewel ik me daar nooit door uit het veld heb laten slaan. Je eerste vraag over onder een steen leven en de aanname dat thuiswerken het nieuwe normaal wordt is namelijk twee keer fout. Betreffende de interpunctie op taal mis ik Reza op dit platform met al zijn uitroeptekens die eigenlijk gewoon vraagtekens waren. Oja, ik hijs de rode vlag omdat ik UWV niet de beste bron vindt. De behoefte op financieel-juridisch gebied gaat namelijk om een heel ander type IT-er, de communicatieve sterke professional die zich ook staande weet te houden achter het hekje.
@Frank, Tja, ik zie ook wel eens wat taalkundige fouten of stijl fouten langskomen maar ik denk dat er wel een verschil is tussen een omgeving als deze en een sollicitatiebrief. Je hebt zeker gelijk dat als schrijven meer de norm is, bijvoorbeeld bij thuiswerken, correct schrijven wel belangrijker wordt. Ik probeer in elk geval altijd om correct te schrijven, al zal ik daar ook vast wel eens in de faut gaan ;-).
Maar voor wat betreft de opmerkingen van de ITman:
Thuiswerken: In veel functies is dit inderdaad goed mogelijk en soms/vaak ook toegestaan. Maar dat is ook afhankelijk van de manager van de betreffende afdeling, er zijn er altijd wel een paar die vinden dat werk alleen op kantoor kan worden gedaan. En in sommige gevallen wordt het juist niet wenselijk geacht, zeker als er vertrouwelijke data wordt verwerkt. COVID-19 heeft deze visie, noodgedwongen en gelukkig, flink veranderd in de afgelopen maanden.
Dat neemt niet weg, los van thuis werken, het wordt wel lastiger als je aan de andere kant van het land woont. Men neemt nu eenmaal niet zo makkelijk iemand aan die 100 km of meer verderop woont. Zelfs al is er een goede mogelijkheid voor werken op afstand.
Lage Lonen: Tja, het ligt eraan waar je werkt, maar vooral ook wat de concurrentie is. Voor veel functies geldt dat het salaris wordt vergeleken met de offshore landen. Alleen, dan wordt het salaris van de programmeur/beheerder/etc vaak vergeleken met India maar wordt het salaris van de (top)manager vergeleken met de USA. Nu denk je misschien “Pay peanuts…” , maar ook met de hogere salarissen krijg je soms (na)apen dus dat zegt niet meteen zo erg veel.
Ouderen: Ook dat is afhankelijk van de functie, maar in veel functies worden mensen boven de 40 als ‘bejaard’ gezien. Maar dat geldt net zo goed in andere bedrijfstakken. Veel recruiters willen alleen jonge mensen aannemen omdat die blijkbaar de enigen zijn die up-to-date/relevante/recente kennis hebben. Ervaring lijkt dan een stuk minder belangrijk, ook als dit voordelen kan hebben in kwaliteit van de service.
Aantal vacature kanalen: Inderdaad. Ik heb meerdere malen vacatures gezien die uiteindelijk terug te leiden zijn naar 1 vacature, soms zelfs bij een bedrijf dat duidelijk niet gediend is van aanbiedingen van de recruiters. Of nog erger, een vacature die niet (b)lijkt te bestaan maar alleen maar bedoeld is om CV’s te verzamelen.
@allen
Ik ben geen Neerlandicus, en ik schrijf niet foutloos. Maar als ik een klein stukje tekst zie met daarin bijna even veel fouten als woorden, met “:” als enige interpunctie, en een willekeurig gebruik van (verder vrijwel afwezige) hoofdletters, dan komt dat heel erg slordig over. Dan kan het zomaar eens zijn dat het niet kunnen vinden van een baan niet komt omdat je in Groningen woont.
In Groningen heb je als IT-er minder kans op een goede baan. Dat is een reden waarom ik niet meer in Groningen woon. Als “oudere” (en dat ben je al na je 40e) heb je minder kans op een baan. In plaats van “job hoppen” ben ik daarom continu bezig om bij mijn huidige werkgever mijn werk zo afwisselend en leuk mogelijk te maken. En dat lukt gelukkig.
Volgens mij is een werkgever het beste af met een mix aan mannen en vrouwen redelijk vers van de universiteit met up-to-date technische kennis en “ouderen” met ervaring (en alles wat daar tussenin zit). Zorg dat een potentiele werkgever je ziet als iemand met ervaring, een coach, een aanvulling voor het team. De vraag is hoe je dat moet doen. Vaak gaat dat met een sollicitatiebrief, en dan zijn we weer bij waar de discussie mee begon.
Veel Nederlandse bedrijven profileren zich internationaal, een sollicitatiebrief in het Engels is ook een optie. Als Nederlands niet je moedertaal is, is dat vaak geen enkel probleem, dat staat een carrière in Nederland niet in de weg.
Wat men het “nieuwe normaal” noemt, vind ik niet normaal: sociale afzondering, mondkapjes, nauwelijks evenementen meer, kantoren maximaal 50% gebruikt, … Maar er zijn dingen die hopelijk wel normaler gaan worden na de corona-crisis, bijvoorbeeld de acceptatie van thuiswerken (managen op deliverables ipv op 40 uur aanwezigheid) en veel minder CO2 uitstoot doordat er veel minder gevlogen wordt.
Als je als Groninger voor een Rotterdams bedrijf wil werken, dan kan dat prima als thuiswerken toegestaan is, of als je bereid bent te verhuizen.
van “Heb je vanaf maart onder een steen geleefd?” naar
– woon zelf ook niet meer in groningen
– 40 is oud in it
– als thuiswerken toegestaan is
– als je bereid bent te verhuizen
het oude normaal
Blijft toch apart te lezen dat “oudere” IT-ers niet aan een baan kunnen komen. Zelf ben ik na mijn 40e
– overgestapt van een gedetacheerde rol naar de inhurende partij
– binnen het bedrijf overgestapt naar een compleet andere afdeling
– veranderd van werkgever
En zo ken ik er binnen mijn tak van de IT nog wel meer die na hun 40e van baan gewisseld zijn.
Ik denk dat leeftijd niet zo zeer het probleem is, maar hoe onderscheidend je bent binnen de IT. Bij één van mijn vorige werkgevers hebben we mensen uit o.a. India en Brazilië gehaald omdat wat we zochten hier in Nederland niet of nauwelijks te vinden is.