Kennisgebrek binnen ontwikkelteams zorgt ervoor dat 41 procent van cloudgebruikers niet volledig de voordelen van de cloud kan benutten. Ook de manier waarop de organisatie en teams zijn gestructureerd, vormt bij een derde van organisaties en Nederland en België een blokkade om cloud te adopteren. Verder hindert een te complex it-landschap (22 procent) een optimale cloud-adoptie.
Dat blijkt uit de derde editie van The Cloud Survey, een onderzoek van Computable in samenwerking met Binx.io, Xebia DevOps en Xpirit.
De voornaamste oorzaak voor het kennisgebrek binnen ontwikkelteams is de tijd en moeite die het kost om ontwikkelaars te werven. Zestig procent van de organisaties vindt het lastig de juiste cloud-experts aan te trekken. Hierin zijn beleidsmakers optimistischer dan teammanagers. Zo vindt een ruime veertig procent van de beleidsmakers het een uitdaging om het juiste talent binnen te halen, terwijl zeventig procent van de managers het lastig vindt de cloud-engineers aan te nemen. Ook is het voor niet-ict-bedrijven, voornamelijk in het publieke domein, moeilijker om deze it’ers aan zich te binden.
Talent aantrekken
Om toch de juiste cloudtalenten aan te trekken, moeten organisaties zich onderscheiden van de concurrentie. Denk aan trainingsmogelijkheden (bijvoorbeeld een junior laten doorgroeien tot senior) en hoe innovatief de interne it-aanpak is (serverless, weinig tot geen legacy-systemen). Ook de bedrijfsreputatie speelt hierbij een rol.
Een andere manier om de juiste krachten aan het team toe te voegen, is door andere it’ers binnen de organisatie, zoals systeembeheerders, om- of bij te scholen.
Het interne kennisgebrek is daarnaast op te lossen door het huidige personeel te scholen. Zij kiezen hierbij het liefst voor zelfstudies (87 procent), online-trainingen (76 procent) of een bezoek aan een conferenties (63 procent). Ook maakt een kleine zestig procent graag gebruik van de geboden trainingen van hun cloudleverancier.
Ontwikkelcultuur
Organisaties bouwen hun ontwikkelcultuur hoofdzakelijk rondom de principes om alles te automatiseren (74 procent), eenvoud boven ingewikkeld (59 procent) en het cloud-adagium ‘als je het hebt gebouwd, beheer je het ook’ (59 procent).
Zes van elke honderd deelnemers hebben aangeven dat ze slechts eenmalig hun workloads hebben beoordeeld op optimalisatie, terwijl iets meer dan de helft op zijn minst elk jaar een review laat uitvoeren. Vooral middenbedrijven met vijftig tot honderd medewerkers voeren niet regelmatig reviews uit om hun inzet van cloudtechnologie te optimaliseren.
Volgens de eerste alinea gaat het niet alleen om kennisgebrek, maar ook om organisatiestructuur en landschapcomplexiteit.
We kunnen ZE niet vinden.
Wie heeft nou de IT-teams gestructureerd, wie de medewerkers aangenomen en hun carriere begeleid, wie zorgde voor de complexiteit ?
Zou het ook iets met beleid te maken hebben ..
Het is niet vreemd dat ” een te complex it-landschap (22 procent) een optimale cloud-adoptie verhinderd”, maar dit gaat nooit veranderen. Zelfs niet als we alleen maar met (verschillende) cloud-applicaties gaan werken. Wat we wel kunnen doen is zorgen dat cloud met on-premise beter met elkaar verbonden is zodat data makkelijker gedeeld kan wodren. Er gaat vaak te veel aandacht uit naar het “nieuwe” zodat er een domper komt op het moment dat bedrijven er achter komen dat er ook nog het eea aan ” oud” is. Het “oud” waarmee het geld verdiend wordt en waarmee gegevens uitgewisseld moeten worden.
Overigens dacht ik dat het een DevOps-adagium was: ‘als je het hebt gebouwd, beheer je het ook’?
Als zes van de honderd actief workloads op mogelijke optimalisaties beoordelen betekent dat 94% van de klanten dat niet doen. Vaak kun je na verloop van tijd resources afschalen als gevolg van de lifecycle van services maar wordt dat niet gedaan. Ik doe natuurlijk blabla maar meer workloads per servers betekent vooral een betere marge per vloertegel voor de provider als je een lineair prijsmodel hanteert. Oja, over de competitie in prijsmodellen had ik in 2013 al een (inhoudelijk) discussie met computable-expert Marc Steenbergen omdat de flexibele workload plaatsing alleen kan als je cloud ecosysteem daarop is ingericht.
oude wijn in nieuwe zakken …
technologie is vaak geen goede oplossing voor niet technische problemen.