Tussen het vierde kwartaal van 2020 en het vierde kwartaal van 2021 zullen 428 Nederlandse it-bedrijven failliet gaan. Dat voorspelt het handelsinformatiekantoor Altares Dun & Bradstreet op vraag van Computable. De cijfers lijken erger dan ze zijn, klinkt het.
Altares Dun & Bradstreet baseert zijn voorspellingen op zijn eigen data-analysemodel dat gestoffeerd wordt met gegevens over de evolutie van het BNP en historische data over het aantal faillissementen in de it. Als die twee parameters tegenover elkaar gezet worden, blijkt alvast (niet verwonderlijk) dat de kans op een faillissement in de it samenhangt met de manier waarop de algemene economie zich ontwikkelt.
Dat geldt ook voor alle andere sectoren, zo klinkt het, met een uitschieter: de jaren 2004-2005, de periode van de dot.com-bubbel. Gedurende deze crisis voltrokken er zich relatief meer faillissementen in de it dan tijdens andere crises, zoals bijvoorbeeld de financiële crisis van 2010.
Met de voorspellingen van de Europese Commissie voor Nederland als basis (een behoorlijk negatief vooruitzicht met een voorspelde krimp van -6.8 procent) gaat Altares Dun & Bradstreet uit van 428 faillissementen in de it, in de periode tussen Q4 2020 tot Q4 2021.
Het absolute aantal lijkt aan de hoge kant, zeker als je dit vergelijkt met het aantal in Q2 van 2003. Daar hoort echter een asterisk bij. Sinds 2003 is het aantal it-bedrijven in Nederland immers stevig gegroeid, van iets meer dan 60.000 naar ruim 96.000 nu. Daardoor is het faillissementsrisico (de ‘bad rate’) vergelijkbaar met wat we zagen tijdens de financiële crisis en de double dip.