Met de verkoop van het laatste plukje aandelen in de pc-divisie heeft Toshiba de laptopmarkt definitief vaarwel gezegd. De marktleider van weleer is nu volledig in handen van Sharp dat wordt gecontroleerd door een tech-groep uit Taiwan, het eiland waar de Japanners decennia lang op hebben neergekeken. Completer kan het gezichtsverlies niet zijn.
Niet alleen uit de pc-markt werd Japan weggeblazen, maar ook bij smartphones en andere elektronica is hun rol geminimaliseerd. En dan te bedenken dat Toshiba een kleine 30 jaar geleden absoluut alleenheerser was bij de laptops met marktaandelen van boven de 40 procent. Haar ingenieurs speelden het telkens weer klaar om de concurrentie minstens een half jaar voor te blijven. Toshiba was sneller, beter en betrouwbaarder. Men kwam steevast als eerste met innovaties. Directeuren telden grif 7.500 gulden neer voor een Tecra.
Het spel veranderde toen Intel complete componenten ging leveren. Ook qua software werd Toshiba overvleugeld. Te lang werd ook vastgehouden aan dure productie in eigen land. Door concessies te doen aan de kwaliteit verloor ook het imago haar glans. Het lukte evenmin meer zich te onderscheiden. Vijf jaar geleden trok Toshiba zich al terug uit de Europese markt. Ook Sony’s Vaio verdween van de plank.
Wat denkt u? Had deze neergang kunnen worden voorkomen? En welke ervaringen heeft u met dit eens zo trotse merk?
Ik volg de laptop markt niet op de voet, dus dit was wel een verrassing voor mij. Maar, Toshiba kan zich zonder schaamte in een lange rij voormalig marktleiders scharen die inmiddels volledig zijn weggevaagd: Nokia, Novell, Borland, Kodak, Lotus, WordPerfect, Hertz, Ajax 🙂 Geeft niet; dat is de creatieve destructie waarop de economie drijft.
Had het voorkomen kunnen worden? Zinloze vraag. Waarom had het voorkomen moeten worden? Zou de wereld dan beter af zijn geweest? Gewoon toevoegen aan de rijke historie van onze planeet.