Het Zweedse medische it- en cybersecuritybedrijf Sectra biedt het Universiteit Medisch Centrum Utrecht toegang tot ai-apps die zich binnen de bestaande it-infrastructuur van het ziekenhuis bevinden. Een en ander moet de adoptie van ai voor klinisch gebruik, en daarmee de patiëntenzorg, versnellen. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2020 reden om Sectra te nomineren in de categorie Hardware & Infrastructuur.
UMC Utrecht ziet de onderzoekservaring en de bestaande technische infrastructuur van het medisch centrum Utrecht in combinatie met Sectra’s internationale marktpositie als ‘een unieke kans’ om kunstmatige intelligentie op grote schaal toe te passen in de klinische praktijk. Door het gebruik van ai-algoritmen in de klinische praktijk kan een radioloog nauwkeuriger zijn en zo de zorg voor de patiënt kan verbeteren. Sectra’s vendor-neutrale aanpak geeft zorgverleners de mogelijkheid om ai-applicaties te integreren van elke leverancier. Ai-applicaties van samenwerkende ontwikkelaars worden geïntegreerd in de bestaande klinische workflow.
Sectra, dat vorig jaar nog een tienjarig contract afsloot met Deventer Ziekenhuis, is een aanbieder van medische beeldverwerkingssoftware en beveiligingstools. Het bedrijf is binnen de zorg ook bekend om zijn Pacs-oplossing voor het verwerken van radiologie-beelden.