Het is zover: de informatiestandaard voor het ophalen van medische gegevens uit het huisartsdossier voor spoedzorg is gereed. Ict-leveranciers binnen de zorg kunnen nu aan de slag om de overdracht van overdracht van patiënteninformatie tussen huisartsen en eerste-hulporganisaties mogelijk te maken en te laten voldoen aan de eisen van zorgexpertisecentrum Nictiz.
Met het beschikbaar komen van de informatie uit het huisartsdossier krijgen artsen op de Spoedeisende Hulp en ambulanceverpleegkundigen inzage in de recente medische gegevens, zoals klachten, aandoeningen, medicatiegegevens en meetwaarden van de afgelopen vier maanden. De zorgverleners en ambulanceverpleegkundigen hebben daarnaast ook inzage in de contra-indicaties en geneesmiddelovergevoeligheden van de patiënten.
Overdracht in informatiesystemen
De implementatie van de nieuwe overdrachten gaat niet vanzelf, betoogt Nictiz. Die ligt hoofdzakelijk in handen van de ambulancediensten, huisartsen en ziekenhuizen. Zij zijn aan zet om het besluit te nemen om de overdrachten te implementeren in hun zorgprocessen en informatiesystemen. Na het nemen van deze besluiten moeten de ict-leveranciers de opdracht krijgen van de zorgorganisaties om de overdrachten in te bouwen in de informatiesystemen. Als de ict-leveranciers de berichten hebben ingebouwd, dan kwalificeert Nictiz hun informatiesystemen voor de overdrachten. Hiervoor staat een kwalificatieomgeving bij Nictiz beschikbaar. Na kwalificatie zijn de overdrachten te implementeren in de praktijk. Voor het ophalen van de gegevens moet een juiste toestemmingsvraag voor patiënten geformuleerd worden zodat voor iedere zorgverlener duidelijk is van wie de gegevens ingezien mogen worden en van wie niet.
Samenwerkingsverband zorgorganisaties
De overdrachten voor de professionele samenvatting zijn tot stand gekomen in samenwerking met Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Ambulancezorg Nederland (AZN), de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg (InEen), Koepel van HIS-gebruikersverenigingen (NedHIS) en Nictiz