Ontslag: een realiteit waar velen mee worden geconfronteerd nu organisaties van de ene op de andere dag strikte bezuinigingsmaatregelen moeten doorvoeren om het hoofd boven water te houden. Vooral voor it-professionals met een tijdelijk contract bij grote bedrijven zijn het onzekere tijden. Deze bedrijven hebben vaak een grote flexibele schil, wat betekent dat grote kostenbesparingen snel zijn door te voeren door hierin te knippen. Toch zijn er op de huidige arbeidsmarkt ook kansen, zeker voor it'ers. Sterker, het aantal it-vacatures lag in juli dit jaar 35 procent hoger dan in juli 2019. Tips om na ontslag snel weer aan de slag te gaan.
Het is normaal om emotioneel te zijn als je ontslagen wordt. Er valt een belangrijk deel van je leven weg, je maakt je zorgen om je financiën en over hoe je weer een nieuwe baan kunt vinden. Het is belangrijk dat je niet in deze mindset blijft hangen. Door kalm te blijven en logisch na te denken over een actieplan, kun je je proactief focussen op je volgende stap. Ontslag is, zeker in deze tijd, een zakelijke beslissing. Neem het dus niet persoonlijk op. De reorganisatie is waarschijnlijk essentieel voor het voortbestaan van het bedrijf. Probeer je ontslag los te zien van je eigen bekwaamheid. Hoe sneller je dit doet, hoe sneller je je kunt focussen op het vinden van een nieuwe baan.
Administratieve afronding
Zodra je weet dat je je baan kwijt gaat raken, is het belangrijk zo snel mogelijk praktische zaken te regelen. Vraag je manager bijvoorbeeld om een referentie te schrijven die je kunt delen met potentiële toekomstige werkgevers, en vraag om een aanbeveling op LinkedIn. Zorg ervoor dat het papierwerk met betrekking tot je salaris en andere arbeidsdocumentatie op orde is. Deze zaken kunnen een stuk moeilijker te regelen zijn als je eenmaal weg bent. Zorg dus dat je zo goed mogelijk voorbereid bent op je ontslag en de periode erna, al voordat je daadwerkelijk het bedrijf verlaat.
Start ook alvast met je research voor een nieuwe baan. Het coronavirus heeft bij veel organisaties een impact gehad op het it-beleid. Deze organisaties moeten extra mensen inschakelen voor het remote werken – dat langer aanhoudt dan we van tevoren gedacht hadden. Ook de terugkeer naar kantoor zorgt voor meer werk binnen it-afdelingen. Er moeten nu zowel mensen op kantoor als vanuit huis geholpen worden. Deze nieuwe situatie werkt de vraag naar goede systeembeheerders, applicatiebeheerders en helpdeskprofessionals in de hand. Ook is het goed het nieuws bij te houden om een beter beeld te krijgen van sectoren of specifieke bedrijven waar nu kansen zijn.
Geen overhaaste beslissingen
Don’t stress. Wat je vooral niet moet doen na je ontslag is in paniek raken. Dit kan ervoor zorgen dat je overhaaste beslissingen neemt, die misschien niet goed voor je carrière zijn. Denk aan je ontslag in termen van kansen en mogelijkheden. De reflex-gedachte op ontslag is: ik moet zo snel mogelijk een nieuwe baan vinden. Maar de periode na je ontslag geeft je juist de tijd om goed stil te staan bij waar je staat in je carrière en welke kant je op wil. En het geeft je de tijd om actief aan je skills te werken. Er is een scala aan gratis online-cursussen waarmee jij je it-vaardigheden naar een hoger niveau tilt.
Een up-to-date cv
Wanneer je al een tijd bij hetzelfde bedrijf werkt, is het up-to-date houden van je cv geen prioriteit. Maar je meest recente baan en de expertise die je hierin hebt opgedaan, zijn de belangrijkste assets die je kunt meenemen naar een volgende baan. Zorg dus dat je cv je recente taken en nieuw geleerde skills omschrijft. Vergeet ook niet je instellingen bij te werken. Schakel bijvoorbeeld de functie ‘Open voor nieuwe carrièrekansen’ in op je LinkedIn-profiel om recruiters te laten zien dat je op zoek bent naar iets nieuws. Voor it’ers is het belangrijk om naast opleidingen ook de behaalde certificeringen op het cv te zetten. Laat zien welke projecten en migraties je gedaan hebt bij je vorige werkgevers. Dit kan voor een werkgever net het verschil maken om jou uit te nodigen voor een gesprek.
Het inzetten van je netwerk
Veel mensen zijn bang om na hun ontslag het contact met collega’s te verliezen. Met de uitgebreide mogelijkheden die we tegenwoordig hebben om virtueel te netwerken, hoeft dit echt niet het geval te zijn. Schroom niet om contact op te nemen met personen uit je professionele- en privénetwerk om hen te laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Contact leggen met een recruiter is ook een goed idee. Een recruiter geeft niet alleen handige adviezen over je cv en sollicitatiegesprekken, maar kan je ook helpen met marktinzichten of je introduceren bij een bedrijf die hun vacature (nog) niet online heeft staan.
(Auteur Ayhan Catak is it recruitment consultant bij Walters People)