Covid-19 heeft de impact op datalekken vergroot. Beproefde methoden om gegevens te bemachtigen, waren succesvoller dan voorheen. Cybercriminelen hebben handig gebruik kunnen maken van de verwarring die is ontstaan door de corona-pandemie.
Dit blijkt uit onderzoek van Verizon naar datalekken in verband met Covid-19. Phishing-campagnes waren succesvoller. Bovendien werd bij meer datalekken gebruikgemaakt van gestolen inloggegevens. Ook leidden menselijke fouten tot meer veiligheidsincidenten.
Voorafgaand aan Covid-19 zagen de veiligheidsexperts van Verizon al dat diefstal van inloggegevens de basis vormde van de meeste datalekken (meer dan 67 procent). Vooral met phishing waren criminelen succesvol. Gecombineerd met onzekerheid, angst en de behoefte van burgers om zich te informeren over Covid-19 leidde diefstal van wachtwoorden tot veel geslaagde aanvallen. Phishing-e-mails met de woorden ‘Covid’ of ‘coronavirus’, ‘maskers’, ‘test’, ‘quarantaine’ en ‘vaccin’ bleken op grote schaal aantrekkelijk.
Tijdens een phishing-simulatie eind maart met ongeveer 16.000 deelnemers, klikten bijna drie keer zoveel ontvangers op de phishing-link als in een vergelijkbare test eind 2019. Velen vulden ook hun inloggegevens in op de gesimuleerde inlogpagina. Deze verhoogde emotionele respons is volledig begrijpelijk wanneer er Covid19-gerelateerde termen in het spel zijn die uitgebuit worden door cybercriminelen.
Thuiswerken leidt tot meer datalekken
Uit een ander onderzoek, een rapport over datalekken van IBM Security, blijkt eveneens dat Covid-19 impact heeft op datalekken. Vooral het grote aantal thuiswerkers heeft grote invloed. Volgens driekwart van de organisaties maakt het werken op afstand de reactie op een potentieel datalek tot een ware beproeving.
Overigens blijven de gemiddelde kosten van een datalek vrij constant. IBM becijfert deze op gemiddeld 3,86 miljoen dollar tegen 3,92 miljoen vorig jaar. Wel is sprake van een toenemende kloof tussen organisaties die hun security-processen meer geavanceerd hebben ingericht en achterblijvers. De eerste groep heeft haar beveiliging bijvoorbeeld sterk geautomatiseerd en werkt met formele incident response teams. IBM heeft uitgebreide gegevens gepubliceerd over de gemiddelde kosten per datalek per sector. De hoogste gemiddelde kosten betreffen de gezondheidszorg. Ook in het onderwijs en de farmaceutische industrie liggen de kosten hoog. Het duurt gemiddeld 280 dagen voordat datalekken aan het licht komen en worden aangepakt.