De razend populaire video-app TikTok ligt in het vizier van Donald Trump. Aanvankelijk wilde de president de Chinese app koudweg verbieden in de VS, nu zou Microsoft toch toestemming krijgen om de Amerikaanse activiteiten van het bedrijf in te lijven. De onderhandelingen daarover lopen.
TikTok is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance en daar ligt voor Trump de kern van het probleem. Volgens de president bestaat het risico dat de Chinese overheid informatie en gegevens over gebruikers doorgespeeld krijgt via TikTok, iets wat ByteDance altijd ontkend heeft. Volgens het bedrijf worden alle Amerikaanse gebruikersdata opgeslagen op Amerikaanse servers en kan zijn personeel daar maar in beperkte mate aan. Naast de angst voor spionage wil de Trump de app allicht ook gebruiken als pasmunt in de sluimerende handelsoorlog met China. De relatie tussen de twee landen staat al een tijdje op scherp.
Persoonlijk
Aanvankelijk leek het er op dat TikTok dus koudweg verboden zou worden, tot plots het nieuws kwam dat Microsoft onderhandelingen aan het voeren is om de app over te nemen. Microsoft-ceo Satya Nadella heeft daarvoor persoonlijk naar Trump gebeld. Tegen 15 september zou de deal rond moeten zijn. Microsoft zou daarbij de Amerikaanse, Canadese en Australische delen van TikTok overnemen van ByteDance en die activiteiten compleet in handen krijgen. Of Microsoft en Trump onder een hoedje hebben gespeeld (en via een ‘verbod’ een lagere prijs hebben kunnen bedingen) is ook een vraag die gesteld kan worden.
Dat precies Microsoft geïnteresseerd is in TikTok wekt verbazing. Het bedrijf kwam de laatste jaren vooral in het nieuws met zijn producten voor bedrijven (Azure, Office 365). Het heeft wel een grote consumentenafdeling, maar het publiek daarvan verjongt niet echt meer. Momenteel heeft het bedrijf maar een product dat jonge mensen aanspreekt: de spelconsole Xbox. Met TikTok lijkt Microsoft opnieuw tieners te willen lokken.
Handelsverbod
Bij de Amerikaanse overheid klinkt het dat er binnenkort nog meer Chinese bedrijven tegen een handelsverbod aanlopen. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo noemde daarbij specifiek de app WeChat. Ook telecomleverancier Huawei mag bijvoorbeeld geen zaken meer doen met Amerikaanse bedrijven. Daardoor blijven hun telefoons verstoken van Google-software, wat hen voor westerse consumenten meteen een stuk minder aantrekkelijk maakt. Eerder had India het gebruik van TikTok verboden.