De Apeldoornse leverancier van low-code-oplossingen Thinkwise helpt rederij Wagenborg met de modernisering van bedrijfsapplicaties. De oude applicaties op basis van Lansa en AS/400 (IBM) worden vervangen door een moderne ict-infrastructuur. In oktober moeten de eerste applicaties op het nieuwe platform draaien. Voor de overstap is een speciaal ontwikkelteam opgezet.
Het sinds 1898 varende ‘koninklijke’ Wagenborg heeft 180 ‘multipurpose’ schepen en vestigingen voor diverse soorten droge lading. Het verscheept voornamelijk ladingen tussen havens in Noordwest-Europa, Noord-Amerika en de Middellandse Zee. De afgelopen achttien jaar ontwikkelde het bedrijf een eigen softwareplatform op basis van Lansa en AS/400. Dat systeem ondersteunt alle unieke bedrijfsprocessen voor de verschillende divisies van de internationale organisatie.
Die software is inmiddels technologisch verouderd, waardoor de behoefte groeide naar nieuwe bedrijfssoftware met betere ondersteuning voor moderne technologieën als cloud, kunstmatige intelligentie en procesautomatisering. Na een intensief selectietraject waarbij ruim vijftig leveranciers zijn benaderd, besloot Royal Wagenborg met Thinkwise in zee te gaan. De leverancier uit Apeldoorn zal alle bestaande functionaliteit moderniseren naar een low-code-platform dat de organisatie klaar moet stomen voor de toekomst, en mogelijkheden creëert voor procesautomatisering en het nemen van data-gedreven beslissingen.
Volgens Berend Hut, ict-manager bij Wagenborg, is het low-code platform van Thinkwise als enige volwassen genoeg om het volledige softwareplatform te kunnen vervangen. ‘We verwachten in hoog tempo de bestaande functionaliteit opnieuw te bouwen en gaandeweg afscheid te nemen van onze huidige systemen.’De ict-manager van het familiebedrijf vervolgt: ‘Het idee was aanvankelijk om voor alle deelprocessen binnen onze bedrijfsvoering standaard softwarepakketten te selecteren en die te koppelen. Er was simpelweg geen passende combinatie van pakketten dat meerdere delen van ons proces – of het als geheel – dekte.’
Kostbaar
Het realiseren van een zogenoemde best-of-breed-strategie bleek zeer arbeidsintensief en kostbaar, waardoor het zelf opnieuw bouwen van de software een meer realistische optie werd. Hut verwacht veel van de hoge ontwikkelsnelheid en flexibiliteit van de software.
Hut: ‘Wij willen een toekomstbestendig it-platform realiseren. Dit was onmogelijk met zoveel verschillende softwarepakketten, los van het feit dat het erg duur werd. We moesten vaak voor alle functionaliteit betalen, terwijl we slechts een deel van een pakket gebruikten.’
Nieuw developers-team
Na een proof of concept met drie softwareleveranciers werd Thinkwise aangewezen als leverancier. ‘Het platform sprak zowel onze eindgebruikers als ontwikkelaars aan. Thinkwise gaf ons al snel het vertrouwen dat we met dit low-code platform alle softwareoplossingen kunnen realiseren die nodig zijn. Verder ligt het tempo van software bouwen zeer hoog, en het platform wordt continu verbeterd en aangevuld met nieuwe functionaliteit en technologie.’
Na een door Thinkwise verzorgde training stelde Royal Wagenborg een apart team samen uit twee leden van zijn senior development-team, drie junior developers en een programmamanager. Ervaren Thinkwise- consultants bieden ondersteuning in de eerste fase van het project.
‘We zitten nu midden in de ontwikkeling’, vertelt Hut. “We verwachten al in oktober het eerste deel van ons platform draaiend te hebben, maar we hebben onlangs al de eerste resultaten aan de business opgeleverd in de vorm van crm-functionaliteit. Dit resultaat is in twee weken opgeleverd en werd heel enthousiast ontvangen. Dat was met een traditionele ontwikkeltool nooit zo snel mogelijk geweest’, aldus Hut.
Procesautomatisering en AI
Het Thinkwise-platform moet Royal Wagenborg in staat stellen om meer in samenspraak met de business bedrijfssoftware te realiseren die beter aansluit op de wensen van de organisatie. ‘We bouwen nu veel sneller en gerichter precies de software die nodig is’, zegt Hut.
De ict-manager vervolgt: ‘Omdat we alles in één platform doen, kunnen we nu veel processen en handmatige handelingen automatiseren. Ook is het nu een stuk eenvoudiger om hierbij nieuwe technologie als iot en ai in te zetten. Door bepaalde zaken te automatiseren, hoef je daar niet meer over na te denken, en krijgen onze medewerkers meer ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe, betere ideeën voor business development. Hij ziet Thinkwise tot slot als een belangrijke partner voor de migratie van legacy naar low-code.
die klant ze zitten er wel diep in bij thinkwise.
van legacy vendor lockin naar lowcode vendor lockin.
Ach ja, je moet toch wat. Beter een lock-in waar je je goed bij voelt, en weer verder mee kunt,
dan een oude lock-in waar je niet mee verder kunt, of een veel duurder oplossing
NB: ik ben wel enthousiast over low-code, maar heb geen belang bij Thinkwise, zelf meer betrokken bij OutSystems