De corona-crisis lijkt de technologiesector geen windeieren te leggen. De grote tech-bedrijven hebben adequaat kunnen inspelen op de opportuniteiten die de crisis meebracht en worden daarvoor beloond met stevig stijgende beurskoersen. Dat blijkt uit onderzoek van het marktonderzoeksbureau GlobalData.
Almaar meer werknemers die thuis werken, die thuis vergaderen, die thuis video en media streamen en die dus gebruik moeten maken van it-middelen en infrastructuur. Dat is de belangrijkste hefboom die de technologie-industrie had om zijn cijfers in de coronacrisis op te krikken. En die hefboom hebben ze ook massaal gebruikt, zegt GlobalData.
Zo kwam Apple deze week met indrukwekkende cijfers over zijn laatste kwartaal naar buiten. De beurskapitalisatie van het bedrijf (alle aandelen maal de aandelenprijs) is er dit kwartaal met veertig procent op vooruit gegaan en tikt af op bijna 1,6 miljard dollar. Daarmee lijkt Apple op weg om de eerste ‘two billion dollar company’ te worden.
Moloch
Microsoft is ook in die race verwikkeld, met een beurskapitalisatie die nauwelijks voor die van Apple onderdoet. Debet daaraan waren een stevige groei in het gebruik van Microsofts cloud-aanbod, hogere verkopen van de Xbox-spelcomputer en een grotere vraag naar Office en Dynamics.
Op de derde plaats staat Amazon. Door de corona-crisis gingen veel consumenten niet meer naar gewone winkels, maar bestelden ze hun producten online – en op die markt is Amazon natuurlijk een moloch. Daarnaast noteerde het bedrijf een grotere vraag naar zijn cloud-diensten.
Alphabet, Tencent en Facebook volgen dit trio, vooral dankzij grotere advertentie-uitgaven van bedrijven op digitale kanalen. In het begin van de corona-pandemie leek het er op dat de reclame-uitgaven van bedrijven zouden dalen en dat ze de vinger op de knip gingen houden, maar sinds april is daarvan niet veel meer te merken.
Ook chipfabrikanten en aanverwante leveranciers als ASML, Texas Instrument, Broadcom, Nvidia en Qualcomm zagen hun beurskapitalisatie stevig groeien in coronatijden, net zoals de videodienst Zoom.
Daarmee lijkt de technologiesector de veilige haven te zijn geworden die investeerders zoeken om de tegenwind van de crisis te lijf te gaan.