Het verbaast niemand: het proces rondom de Computable Awards ziet er door de Covid-19-uitbraak anders uit dan voorgaande jaren. Niet dat de aanpassing gevolgen heeft voor de inhoudelijke toetsing van de voordrachten.
Computable is transparant over hoe genomineerden en winnaars bij de Computable Awards tot stand komen. Dat is dit jaar niet anders. Wel zijn in het proces wijzigingen aangebracht. Waren sommige van deze wijzigingen voorzien, de meeste komen door de corona-maatregelen als onvoorzien.
Nieuwe naamstelling
Elk jaar houden we de Computable Awards tegen het licht en dat leidt tot het doorvoeren van wijzigingen. De belangrijkste en meest opvallende verandering zit hem in de naamstelling van de categorieën, namelijk korter en krachtiger. Daar waar de afgelopen jaren vooral de leveranciers in de naamstelling werden betrokken, daar kijken we vanaf dit jaar breed naar het vakgebied. De focus is dus verlegd van leveranciers van producten en technologieën naar specialisten in desbetreffende vakgebied.
Ook in de categorieën zelf zijn alteraties doorgevoerd. Afgelopen jaren had de jury van de Computable Awards meerdere malen te soebatten over de categorieën Software en Saas. Die discussie is dit jaar van tafel, want de categorieën zijn samengevoegd. Hiermee laten we zien dat het niet meer draait om de manier van leveren, maar om de kwaliteit van het softwareproduct zelf.
Duurzaamheid & MVO
Een andere discussie die veelvuldig plaatsvond, zat ‘m in het bedienen van de mkb-markt. Nederland is bijna volledig een mkb-markt, waardoor Computable besloten heeft hier geen specifieke award meer voor uit te reiken. Daarnaast was er wel veel vraag naar een award op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze categorie is dan ook nieuw in 2020.
Tot slot is de categorie Security verbreed met Digital Forensics, waarmee we naast de productleveranciers de partijen die zich bezighouden met digitaal onderzoek bij de Computable Awards willen betrekken.
Fysiek juryberaad
Tot zover de voorziene aanpassingen. Covid-19 dwong ons ook het juryproces op de schop te nemen. Zo zou in de derde week van maart een fysiek juryberaad plaatsvinden waar in elf aanbiederscategorieën de genomineerden door de hoofdjury zouden worden bepaald. Dit beraad is uiteindelijk digitaal gegaan en zorgde nauwelijks voor vertraging. Computable-experts hebben net als anders alle voordrachten digitaal beoordeeld en op basis van hun input heeft de hoofdjury in deze categorieën de genomineerden bepaald.
Serieuze vertraging liepen we wel op in vijf projectcategorieën en bij de tech-startups. We wilden net als voorgaande jaren de top tien projecten en top twintig tech-startups naar Utrecht halen om zichzelf te laten presenteren, hen vragen te laten beantwoorden van de vakjury en de helft van hen te gaan nomineren. Dat kon dus niet. Het proces moest worden omgegooid waarbij er een digitale transitie is doorgevoerd.
Nieuwe datum uitreiking
We begonnen echter met de categorieën Overheid en Zorg, precies die twee markten die zich bezighouden met de bestrijding van de coronacrisis. Het oponthoud heeft er wel voor gezorgd dat wij, uit voorzorg, de uitreiking van de Computable Awards 2020 vier weken naar achteren hebben verplaatst, en wel naar dinsdag 24 november 2020, een datum die door alle maatregelingen nog wel kan veranderen.
Ondanks alle vertragingen verliep de inhoudelijk toetsing van de kandidaten wel naar behoren. Elke categorie heeft een gespecialiseerde deeljury die in desbetreffende categorie de genomineerden bepaalt. De geselecteerde kandidaten wordt gevraagd een presentatie op te nemen en van ieder deeljurylid één vraag te beantwoorden. Deze input wordt door ieder deeljurylid beoordeeld en het gezamenlijk oordeel bepaalt uiteindelijk wie de genomineerden zijn.
Inhoudelijke toetsing
Het juryproces mag dan meerdere keren zijn aangepast, het doet niks af aan de inhoudelijke toetsing van de inzendingen. Deze was hetzelfde als voorgaande jaren: Computable-experts beoordelen digitaal de inzendingen, op basis hiervan nomineert de hoofdjury kandidaten of op basis hiervan krijgen kandidaten een uitnodiging voor de presentatieronde. In deze presentatierondes zijn zes gespecialiseerd deeljury’s aangesteld. De Computable-experts bepalen in de categorie Digitale Innovatie en Digitale Transformatie direct wie er genomineerd worden en in de categorie Partnerproject helpt hun stem de redactie van Computable om de genomineerden te bepalen. De hoofdjury bestaat in 2020 uit Artie Debidien, Stijn Grove, Bart van der Mark, Ruud Mulder en Fred Streefland. Zij komen in een separaat artikel aan het woord. De markt mag vanaf 31 augustus 2020 stemmen op alle genomineerden van de Computable Awards 2020.