De ceo’s van vier van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven Apple, Google, Amazon en Facebook worden vandaag in het Huis van Afgevaardigden verwacht. Een speciale commissie wil hen er ondervragen over oneerlijke concurrentie, machtsmisbruik en monopolisering.
Hoe zijn de vier techreuzen zo groot kunnen worden en heeft die groei een verstikkend effect op de concurrentie en de marktwerking? Dat is de centrale vraag waar in een zogenaamde Committee Hearing Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Sundar Pichai en Tim Cook antwoord op moeten geven. Voor Jeff Bezos (de rijkste mens op aarde) is het de allereerste keer dat hij voor zo’n commissie moet verschijnen, de drie anderen hebben er al ervaring mee.
Dat de bedrijven van het viertal enorm zijn, is een understatement. Samen hebben ze een beurswaarde van zo’n vijfduizend miljard dollar en ze strekken hun geledingen uit tot ongeveer alle hoekjes van onze samenleving. Vandaar beschuldigingen dat ze (net als de banken) too big to fail zijn geworden.
Van Zuckerberg en Bezos is al geweten hoe ze zich zullen verdedigen. Zuckerberg is van plan te stellen dat hij niks mis heeft gedaan en groot is geworden op the American Way: beginnen met niks, maar producten leveren die veel mensen leuk vinden. Toch geeft hij toe dat sommige internetbedrijven inderdaad wel heel groot en machtig zijn geworden en dat er misschien een grotere rol moet komen voor een regulerende overheid. Verder wijst Zuckerberg erop dat de dreiging ook niet zozeer van Facebook komt, maar van China. Waar concurrenten zitten te springen om zijn plaats in te nemen, maar er wel heel andere ideeën en visies op na houden.
Bezos op zijn beurt zal dan weer stellen dat Amazon wel degelijk veel concurrentie heeft, bijvoorbeeld van de supermarktketen Walmart. Bovendien heeft niet alleen Amazon van corona geprofiteerd, dat hebben alle e-commercebedrijven gedaan. Desondanks wil hij luisteren naar de kritiek en actie ondernemen als hij vindt dat de critici gelijk hebben.
Ik lees dat het gaat om “oneerlijke concurrentie, machtsmisbruik en monopolisering” van de techgiganten gaat. Geloof er helemaal niets van, deze argumenten. Want laten dat nou net de deugden van de neo liberale samenleving zijn en Amerika in het bijzonder. Denk maar aan de invloed van de olie en wapenindustrie. Amerikaanse overheid en bedrijven zijn onlosmakelijke verbonden. Ik zie deze ondervraging puur als politiek. Van democratische zijde, na de winst van Trump en de rol met Cambridge analitica en meer recent het op de vingers tikken van Trump en de strijd tegen complot theorieen door facebook en twitter. Jeff Bezos is het grote kwaad, geen vriend van Trump met zijn Washington Post.
Wat blijft is dat deze bedrijven dat deze bedrijven mogelijkheden bieden voor het beinvloeden van de opinie. Laat er maar een trollenleger op los. Zoals op de NL afdeling van de sociale media. Het is me wat dat internet!
Waarom staat Microsoft niet in het lijstje?
Mogelijk te belangrijk misschien?
Louis Kossen,
Zeker zullen er ook politieke motieven spelen maar het lijkt erop dat er ook andere redenen zijn, zoals e-mails. En dus konden de CEO’s alleen maar toe geven dat inderdaad data van anderen gebruikt wordt voor het gewin van eigen business en dat de tech-olifanten inderdaad oneerlijk concurreren door de ‘American way’ van eten of gegeten worden.