Python blijft wereldwijd de populairste programmeertaal. Dat wordt opgevolgd door Java en C. Opvallend is de toenemende interesse in de stokoude programmeertaal Cobol. De hoge positie van deze taal valt te linken aan de uitbraak van het coronavirus.
Dat blijkt uit IEEE Spectrum. De ranking analyseert data van online bronnen, zoals berichten op Twitter, het aantal zoekopdrachten in de belangrijkste zoekmachines en vacaturewebsites zoals Dice, op elf criteria en stelt hiermee de 55 populairste programmeertalen vast.
Python blijft een ‘comfortabele’ voorsprong houden. IEEE verklaart dat de populariteit vooral komt doordat studenten veelal online informatie zoeken over deze taal. Zij stellen steeds dezelfde basale vragen. Naast deze populariteit onder studenten, wordt de programmeertaal overigens ook in professionele setting gebruikt. Het wordt veelal ingezet voor bijvoorbeeld machine learning.
Arduino maakt dit jaar een grote sprong van de elfde plaats (2019) naar de zevende plaats. Arduino is eigenlijk geen taal, maar een hardwareplatform dat geprogrammeerd is met een afgeleide van Wiring. En Wiring is weer een afgeleide van C / C++.
Cobol
IEEE constateert verder dat ook de coronacrisis impact heeft gehad op de ranglijst. Zo is de stokoude programmeertaal Cobol ineens zeer populair op Twitter. Deze hoge ranking komt naar verwachting doordat Cobol in april dit jaar, toen IEEE de Twitter-data verzamelde, veel in het nieuws kwam en hier veel over getweet is.
In die periode verloren veel Amerikanen hun baan door de uitbraak van de Covid-19-pandemie. De systemen die de werkloosheidsaanvragen verwerken, bleken zeer verouderd te zijn. De staat New Jersey deed daarom een oproep naar Cobol-programmeurs om de toevloed aan werkloosheidsaanvragen in goede banen te leiden.
3GL om de sprong te maken naar 5GL.
En dan een mainframe applicatie op een Pi laten draaien.
In dat licht klinkt Arduino zo gek nog niet.
Dino en Louis,
ClearPath MCP Express is een gratis, PC-gebaseerde ClearPath® MCP-besturingsomgeving. Studenten, docenten, hobbyisten en ClearPath® enthousiastelingen kunnen het gebruiken voor evaluatie, persoonlijke of educatieve doeleinden en het testen van ClearPath MCP-gebaseerde applicaties. Het is te downloaden bij Unisys:
https://assets.unisys.com/Documents/Global/ProductInformationSheets/PI_170396_ClearPathMCPExpressRelease18.pdf
Natuurlijk is dat nog geen mainframe op een Raspberry Pi maar ik denk dat het idee wel duidelijk is. Het is inderdaad Moore, alleen niet Bob welke ervoor zorgt dat je een complete mainframe stack kunt draaien op een laptop.
KJ,
Het is aan Walter om te reageren op mijn reactie over ‘wegzetten’ van mensen want ik heb hier wat persoonlijke ervaring mee. Of een diepgaande kennis van Systems Network Architecture (SNA) nog enige marktwaarde heeft weet ik niet maar ik had teveel tijd om me ook andere systemen eigen te maken. Dat zonder een studieschuld op te bouwen omdat ik uurtje-factuurtje bleef. Ik was dan ook al weg bij de detacheerder voordat deze failliet ging omdat ik de bui aanzag komen. Een zaadje ontkiemd meestal niet zonder regen, kijkend naar de reacties denk ik al genoeg gedaan te hebben in de discussie als een vrijwilliger;-)
@Oudlid
Voor degenen die (net als ik) veel IBM mainframe certificaten in de kast hebben liggen: er blijkt een hele subcultuur van PC-based IBM-compatible mainframes te bestaan: https://en.wikipedia.org/wiki/PC-based_IBM-compatible_mainframes . Fascinerend!
Misschien dat Walter nog wat heeft aan:
http://www.z390.org/
http://z390.sourceforge.net/zcobol/index.html
@Dino: Arduino is een ontwikkelplatform. Als programmeertaal wordt gewoon C++ (als ik het wel heb gcc) gebruikt.
Dus het is echt heel raar om Arduino in een lijst met populaire programmeertalen te zetten. Excel zou dan ook in het lijstje populaire talen horen: daar wordt ook veel op gezocht (denk ik)
trek het je niet aan Walter. Het zit zo :
oudlid levert consultants = het zal je wel ontgaan zijn maar .. diepgaand .. meerwaarde .. kostenvoordeel, overtuigend argument
iemand anders levert consultants = wegzettten, bal uitdraaien, legacy knuffel, verkooppraatjes, wc-eend, luchtkasteel.
KJ,
Als autodidact heb ik niet alleen een stapel certificaten maar ook nog vele CD’s van de self-paced learning en niet alleen van IBM. Tegenwoordig hebben we gratis web-based trainingen en een lab-omgeving in de cloud zodat je veilig ‘vlieguren’ kunt maken als je vertrouwd wilt worden met een nieuwe technologie.
swift vs objective c
android vs java
arduino vs c/c++
platform language vs pure programming language, libraries, en dan heb je nog emmbedded, inline, ide’s en de django/onrails web frameworks
Dino, je slaat de spijker weer eens op z’n kop!
Inderdaad wil je naar een 5GL op basis van een 3GL (en uiteraard niet op basis van een machinetaal/assembler); dat is in de geschiedenis van de IT nooit anders geweest. Een taal als Prolog; in de jaren 80 naar voren geschoven als mogelijke 5GL, werd begin jaren 70 al ontwikkeld in 3GL-talen als Algol en Fortran (Bron: Wiki). En zelfs in deze taal werd al begrepen dat je naast feiten (lees:data) en regels vooral doelen (ofwel: goals) nodig hebt om ergens te komen.
Daarnaast werden de destijds (in de jaren 80) populaire expertsystemen geschreven in een 3GL als LISP. En tegenwoordig zullen lowcode- en nocode-tools ook wel in een 3GL zijn geschreven (al zijn deze hooguit 4GL en dus nog lang niet 5GL).
Ik vind het op zich wel aardig dat er anno 2020 nog discussie is over programmeertalen. Ik werd in een grijs verleden nog wel eens gewaarschuwd of ik echt wel Informatica wilde studeren want programmeren dat werd toch binnenkort hetzij door computers zelf gedaan, hetzij door materiedeskundingen in 28GLs. In de tussentijd programmeren we ons nog steeds suf in de meest suffe talen.
En verder, flutlijst, want Rust staat er niet in 🙂