Python blijft wereldwijd de populairste programmeertaal. Dat wordt opgevolgd door Java en C. Opvallend is de toenemende interesse in de stokoude programmeertaal Cobol. De hoge positie van deze taal valt te linken aan de uitbraak van het coronavirus.
Dat blijkt uit IEEE Spectrum. De ranking analyseert data van online bronnen, zoals berichten op Twitter, het aantal zoekopdrachten in de belangrijkste zoekmachines en vacaturewebsites zoals Dice, op elf criteria en stelt hiermee de 55 populairste programmeertalen vast.
Python blijft een ‘comfortabele’ voorsprong houden. IEEE verklaart dat de populariteit vooral komt doordat studenten veelal online informatie zoeken over deze taal. Zij stellen steeds dezelfde basale vragen. Naast deze populariteit onder studenten, wordt de programmeertaal overigens ook in professionele setting gebruikt. Het wordt veelal ingezet voor bijvoorbeeld machine learning.
Arduino maakt dit jaar een grote sprong van de elfde plaats (2019) naar de zevende plaats. Arduino is eigenlijk geen taal, maar een hardwareplatform dat geprogrammeerd is met een afgeleide van Wiring. En Wiring is weer een afgeleide van C / C++.
Cobol
IEEE constateert verder dat ook de coronacrisis impact heeft gehad op de ranglijst. Zo is de stokoude programmeertaal Cobol ineens zeer populair op Twitter. Deze hoge ranking komt naar verwachting doordat Cobol in april dit jaar, toen IEEE de Twitter-data verzamelde, veel in het nieuws kwam en hier veel over getweet is.
In die periode verloren veel Amerikanen hun baan door de uitbraak van de Covid-19-pandemie. De systemen die de werkloosheidsaanvragen verwerken, bleken zeer verouderd te zijn. De staat New Jersey deed daarom een oproep naar Cobol-programmeurs om de toevloed aan werkloosheidsaanvragen in goede banen te leiden.
Met mijn bedrijf Mainmen zijn we al jaren ambassadeur van Mainmframe en dus ook Cobol voor een nieuwe generatie specialisten. We merken dat het imago en de onbekendheid van mainframe hardnekkig zijn. Maar aangezien onbekend onbemind maakt, vertellen wij graag over de mogelijkheden. En de zaadjes die we zo planten komen steeds meer uit!
Walter,
Kreeg na een blik op je website een déjà vu gevoel naar eind vorige eeuw toen soortgelijke omscholingen gedaan werden omdat software nagekeken moest worden op een millenniumbug. En er zal vast nog een markt zijn maar de commissie-Borstlap zet wel vragen bij de zaadjes die je plant door het wegzetten van legacy-knuffelaars bij klanten.
Ik begrijp je opmerking niet helemaal; wij bieden structurele oplossingen. En ik herken onszelf zeker niet in de term “wegzetten”.
na cloud cowboy henri nu devops cowboy ewout 🙂
Walter,
De ironie aangaande de oproep door de gouverneur van New Jersey voor vrijwilligers om Cobol te onderhouden begin april ontgaat je blijkbaar, de context van de discussie op Twitter ging namelijk niet om populariteit. Mijn déjà vu gevoel is gebaseerd op persoonlijke ervaringen met mainframes van meerdere leveranciers en ik heb daarom gemengde gevoelens bij het concept van structurele oplossingen als het om het knuffelen van een vendor lock-in gaat. Voor alle duidelijkheid, Cobol is niet gebonden aan één platform en mission-critical is niet gebonden aan het één-stack-één-leverancier concept van mainframes waarbij de klant vooral structureel een bal uitgedraaid wordt doordat de keuzen beperkt worden.
Oja, persoonlijk ben ik vooral verrast door de nummer 7, ik verwacht volgend jaar een top-5 positionering voor platform changes van mainframe naar wat eigenlijk? Want zelf zie ik een extreme populariteit van Python binnen een ontwikkeling zoals IoT doordat we de komende jaren vooral een verdergaande parallellisatie zullen zien in de verwerkingen. En ja, ik heb dus wat afwijkende ideeën aangaande structureel als het om infrastructureel gaat. Downsizing de mainframe naar een Raspberry Pi is misschien wat rigoreus maar niet onmogelijk als ik kijk naar de ontwikkelingen.
@Oudlid
So what allemaal?
Walter is zelfstandige, gaat tegen de stroom in en doet het kennelijk niet onaardig. Petje af voor hem!
tijd voor Pimen 🙂
De populariteit bepalen aan de hand van internet zoekopdrachten is misschien toch niet helemaal representatief.
Er wordt heel wat afgeprutst in Python, blijkbaar vooral door studenten die (voor het eerst) ‘iets moeten programmeren’ en dus heel veel vragen hebben.
Is de taal daarom populair? Gewild? Studenten doen ook vaak wiskunde-dingen, is wiskunde daarom een populair vak?
Dit lijstje zegt mijns inziens meer over de lijstenmakerij dan over programmeertalen.
Onlangs ook nog verhaal gehoord van grote organisatie die investeerde in Cobol programmeurs. Legacy is natuurlijk niet altijd slecht en Cobol is bij uitstek geschikt voor dataverwerking. Cobol heeft ook zijn ontwikkelingen doorgemaakt. Vendor lock in, daar is bijna altijd sprake van als je kiest voor bepaalde software leverancier of bedrijf dat de software voor je maakt. Onontkoombaar bijna. Vind het wel verstandig om welliswaar wat oudere maar goed functionerende software in ere te houden tegen de trend in van wat er is deugt niet en alles moet anders. Een belangrijk rede voor de de ellende met software projecten.
Het rijtje talen vind ik vreemd, wat heeft Arduino daar tussen te zoeken? Als je even zoekt kun je allerhande rijtjes van meest gebruikte, populaire, met de meest vacatures vinden. Met ongeveer dezelfde talen, in iets andere volgorde.
Python is wat mij betreft ook precies de taal om de sprong te maken naar een 5GL.
Zie bijvoorbeeld: https://dmcommunity.org/challenge/challenge-may-2020/
en lees vooral de voortreffelijke analyse van dr. Bob Moore.
Hetgeen overigens de visie van Oudlid:
“…een extreme populariteit van Python binnen een ontwikkeling zoals IoT doordat we de komende jaren vooral een verdergaande parallellisatie zullen zien in de verwerkingen.”
bepaald niet uitsluit.