De markt voor 5G-netwerkinfrastructuur zal in 2020 bijna verdubbelen tot iets meer dan acht miljard dollar. Dat blijkt uit een rapport van het marktonderzoeksbureau Gartner.
De totale markt voor draadloze infrastructuur daalt dit jaar ruim vier procent tot ruim 38 miljard dollar. Maar de stijgende investeringen in 5G maken die daling wel minder uitgesproken.
5G was goed voor ongeveer tien procent van de totale investeringen in 2019. Dit jaar zal dat meer dan 21 procent zijn. In absolute cijfers gaat het om een bedrag van ruim 8,1 miljard dollar, bijna een verdubbeling tegenover vorig jaar.
4G/LTE blijft de grote slokop met bijna 16,5 miljard aan investeringen, maar dat cijfer is wel ruim twintig procent lager dan vorig jaar. In 3G en 2G wordt maar weinig meer geïnvesteerd, respectievelijk 2,6 miljard en 472 miljoen dollar, waarmee de cijfers rond de veertig procent dalen.
Doorbraak
De investeringen in 5G liggen iets lager dan eerst verwacht, door de coronacrisis. Toch lijken alle telecomaanbieders klaar voor een grote doorbraak van de technologie in de komende jaren, klinkt het bij Gartner. Veel aanbieders geven prioriteit aan 5G-projecten, zowel in de aankoop van spectrum als de investeringen in het netwerk. Investeringen in 4G nemen daarbij steeds meer de vorm aan van onderhoudsinvesteringen.
China is de absolute koploper. Het land is op zijn eentje goed voor bijna de helft van alle 5G-investeringen. De kosteneffectieve apparatuur die in China zelf wordt gebouwd, heeft daar veel mee te maken, net als staatssteun en weinig wettelijke barrières om 5G uit te rollen.
Gartner verwacht dat tegen 2023 95 procent van de bevolking van China, Taiwan, Hong-Kong, Azië-Pacific, Japan en Noord-Amerika van 5G zal kunnen gebruikmaken.