Organisaties vertrouwen in toenemende mate op data analytics bij het nemen van belangrijke beslissingen. De complexiteit van dataverzameling en datacorrelatie vormt echter een uitdaging: het is vaak een ingewikkelde en tijdrovende klus, waarbij veel dure expertise nodig is om het goed in te richten. De data moeten immers uit verschillende ketenonderdelen komen. En een van de belangrijkste databronnen is meteen ook de databron die het moeilijkste te extraheren is: SAP.
SAP is voor veel organisaties het meest bedrijfskritische it-systeem en vormt daardoor een belangrijke databron voor real-time analyses, geavanceerde dwarsdoorsnedes en rapportages. Toch nemen veel organisaties niet de moeite om deze data te vergaren en worden deze bij data analytics buiten beschouwing gelaten. De reden hiervoor is dat SAP-data vaak ontoegankelijk of onverenigbaar zijn met andere databronnen. Gezien het belang van het systeem, een gemiste kans.
Uitdagingen
Wanneer SAP-data niet worden meegenomen in data-analyses, zorgt dit in de praktijk voor verschillende uitdagingen. Met name als het gaat om innovatie binnen het SAP-landschap. Zo beschikken organisaties niet over een overzichtelijk dashboard met daarin de status van de omgeving, en kost het SAP Basis Teams veel tijd om problemen die impact hebben op bedrijfskritische processen te troubleshooten. Bovendien zijn de eigen SAP-inzichten te reactief voor de business. Innovatie binnen het landschap wordt op deze manier lastig.
Het ontbreken van de SAP-data kan ook een verhoogd security-risico tot gevolg hebben. Veel security-gerelateerde data worden ontsloten in bijvoorbeeld een organisatiebrede Security Information & Event Management (SIEM)-oplossing die vanuit het Security Operations Center (SOC) wordt gemonitord. Doordat de SAP-beveiliging en risicomitigatie vaak onderdeel van het SAP-team blijven, zijn die belangrijke security data gedecentraliseerd en versnipperd. Zo wordt it-auditing voor SAP zeer complex en ontbreekt real-time inzicht in beveiligingslekken.
Kortom, voor een compleet beeld van het functioneren van een bedrijfsproces moeten ook SAP-data worden uitgelezen, gecorreleerd en gevisualiseerd. Anders blijft SAP een ‘black box’ binnen het bedrijfsproces. Met als gevolg dat bijvoorbeeld individuele orders niet kunnen worden gevolgd door het it-landschap, real-time stuurinformatie voor de business ontbreekt of dat het onduidelijk is in welke stap van het bedrijfsproces uitval plaatsvindt.
Splunkify SAP
De hierboven beschreven uitdagingen, zijn thema’s die veel spelen binnen de SAP-monitoringmarkt. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de behoefte aan het verkrijgen, centraliseren en combineren van data uit verschillende bronnen. Splunk en de gecertificeerde oplossing SAP PowerConnect bieden een antwoord op deze behoefte.
Door middel van Splunk kunnen organisaties centrale data ontsluiten, ongeacht de bron. Het biedt AIops- en machine learning-functionaliteiten voor alle data, waardoor deze eenvoudig kunnen worden ingezet voor het verbeteren van de bedrijfsvoering.
Door Splunk te koppelen aan SAP PowerConnect, kunnen ook de SAP-data worden geëxtraheerd en toegevoegd aan het Splunk-cluster. SAP PowerConnect wordt als add-on geconfigureerd binnen de infrastructuur, waardoor alle data naar Splunk wordt gestuurd zonder dat de API overbelast raakt en SAP-systemen minimaal worden belast bij dataoverdracht.
Gebruik
Deze oplossing maakt het mogelijk om een dashboard te ontwikkelen waarin de prestaties, beschikbaarheid en capaciteit van alle systemen worden getoond. Dit kan vervolgens worden bewaakt door een team dat primair met monitoring bezig is. De data worden niet geaggregeerd en blijven dus jaren beschikbaar.
Ook kan in Splunk real-time informatie worden opgevraagd als het gaat om security en compliance. Hiermee kan worden gemonitord of werknemers bijvoorbeeld rechten krijgen die niet bij de functie passen. Het biedt het securityteam een eenvoudig totaaloverzicht en ontlast het it-team. Op het gebied van auditing kan er een dashboard worden ontwikkeld waarmee real-time controle is over compliancy en eventuele afwijkingen.
Tot slot biedt SAP mogelijkheden voor het monitoren van bedrijfsprocessen, omdat het meer grip op en controle over het it-landschap biedt. Mogelijke problemen worden vroegtijdig gesignaleerd. Waar in het verleden een dienstaanvraag bleef hangen tot de aanvrager aan de bel trok, wordt deze nu direct gesignaleerd. Maar het kan ook worden gebruikt om bijvoorbeeld inzicht te verkrijgen in volumes binnen bedrijfsprocessen of het optimaliseren van deze processen.
Integratie SAP-data onmisbaar
Een geïnformeerde beslissing is een goede beslissing en cruciaal om organisaties klaar te maken voor de toekomst. SAP-data worden ondanks het belang ervan echter vaak achterwege gelaten. Tot nu. Door het eenvoudig extraheren van data uit SAP-processen, halen bedrijven data binnen waarmee ze nauwkeurige analyses kunnen maken die van grote waarde zijn voor processen en de toekomst van de organisatie.
Jeffrey de Haan, Manager Solutions bij Ymor
Typerend dat je weer allemaal andere puntoplossingen nodig hebt om data te ontsluiten uit een oplossing welke naar mijn mening juist dit doel had met het achterliggende idee van ERP. En blikopener Splunk is natuurlijk een fantastische tool om dit te doen maar de essentie van nieuwe inzichten door correlatie gaat om de relaties die je MAG leggen, het zijn de regels die de informatiestromen bepalen. A fool with a tool….
@oudlid Maar als je kijkt waar de auteur werkt en wat het bedrijf doet, dan wordt het logisch. Dit is gewoon een verkoop verhaaltje.
Waar ik uitermate benieuwd naar ben, @Jeffrey, is de business case. Kun je in een harde business case de waarde van de oplossing aangeven?
En tot slot, @redactie, jullie mogen de disclaimer boven het artikel best groter (en vetter) maken dan de naam van de auter, of de naam van het bedrijf dat hij representeert.
grote bedrijven, kleine letters.
big data, small ethics.
big money, small gprd.
compliancy door splunk, waarmee dan, met avg ?
je systemen complex en duur maken met sap en dan de hele zut in splunk voor de “nauwkeurige analyses”
samen met “optimaliseren van processen” en “vroegtijdig gesignaleerd.”
ooit al eens gezien met sap en splunk ?
SAP heeft zelf al een dergelijk initiatief (Event detection en Fraud detection) dat real time werkt en vrij duur is. Het is maar de vraag of dit alternatief goedkoper is.
De problemen van dergelijke log-based SIEM-achtige oplossingen zijn:
– de enorme hoeveelheid te analyseren data
– dat de interpretatie van data behoorlijk wat specialistische kennis en ervaring vereist. Correlatie van data uit verschillende bronnen is bijna altijd problematisch en de meegeleverde content voor het herkennen van patronen kan de werkelijkheid niet bijbenen.
“of medewerkers rechten krijgen die niet bij de functie passen”. Daar zijn al standaard oplossingen voor als bijvoorbeeld SAP GRC en 3rd partty software waarin zaken als SOD, Administratieve privileges en het herzien van buisinessprocessen worden behandeld op een veel efficientere wijze.
Prachtige dashboards, maar de echte waarde tav. security is vrij dubieus.
Robert D,
Uiteraard heb ik gekeken waar auteur werkt en ik misgun hem zijn verkooppraatje op Computable niet. Dat er zoals jezelf al concludeert een magere business case inzit is jammer omdat ik wel mogelijkheden zie om tot nieuwe business inzichten te komen middel AIOPS. Dino is zoals gebruikelijk sarcastisch maar zijn zin: ‘Grote bedrijven, kleine letters’ vat wel de organisatorische inertie in processen door alle papieren tijgers van contracten samen. En opmerkelijke hierin is dat dit altijd veroorzaakt wordt door systemen die juist het tegengestelde beloven te doen. Magistrale verkooptruc is om de pen van iemand te vragen en zodra je deze hebt aan degene die je de pen gegeven heeft te vragen of deze zijn naam op wil schrijven. En hoe verrassend heb je daar een pen voor nodig die je wel wilt verhuren, voor een belachelijk hoge prijs uiteraard. Het is altijd bijzonder hoe lastig we informatie uiteindelijk kunnen ontsluiten door de licentie voorwaarden van software.