De voorspelde dip in het tweede kwartaal van 2020 op de ict-overnamemarkt in de Benelux is niet uitgekomen. Sterker nog, het aantal acquisities, fusies en deelnemingen is opvallend hoog. De ict-sector laat er mee zien een bestendige branche te zijn in de huidige coronacrisis. Een dikke pluim voor de sector; die deelt financieel adviesbureau Corporate Finance International (CFI) uit.
CFI toonde zich aanvankelijk somber over het aantal deals in de rest van 2020, na een uitstekend eerste kwartaal. Met name in maart, nadat in talloze landen een lockdown vanwege de coronacrisis werd afgekondigd, was een terugval in het aantal transacties te zien. ‘De luiken gingen in maart dicht, maar in de ict-sector daarna toch weer vrij snel open. Zeker als je dat vergelijkt met andere sectoren’, zegt Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI.
Dat leverde uiteindelijk nog opmerkelijk veel overnames en deelnemingen op in de Benelux in de periode april tot en met juni 2020: 95 in Nederland en 38 in België (respectievelijk 105 en 42 in het eerste kwartaal van 2020). ‘Bedrijven proberen de gevolgen van de coronacrisis op te vangen door het automatiseren van fysieke klantcontacten en handmatige bedrijfs- en productieprocessen en het faciliteren van een online kantooromgeving. Ze willen en moeten online zichtbaarder worden. De vraag naar online oplossingen stijgt daardoor en ict-bedrijven profiteren van deze push, verklaart Randy de Visser, associate in het ict-team van CFI. ‘Er is nog steeds veel kapitaal beschikbaar en investeerders stappen in bedrijven die dit soort oplossingen aanbieden en groeiambities hebben.’
Overzichten
Klik hier voor een overzicht van de Nederlandse deals in het tweede kwartaal van 2020.
Klik hier voor een overzicht van de Belgische deals in het tweede kwartaal van 2020.
V-shaped herstel
‘Je ziet dat er alom genoeg vertrouwen is in de tech-sector; veel softwarebedrijven aan de aandelenbeurzen staan zelfs hoger gewaardeerd dan voor de crisis. De wereldeconomie kan niet meer zonder ict’, vult Schuitevoerder aan. Hij noemt de korte dip in maart V-shaped (V-vorm): een harde val naar beneden maar ook een snel herstel. ‘In België duurde dat iets langer want dat land werd harder geraakt door de zwaardere quarantaine. Maar België begint steeds meer op Nederland te lijken met een groeiend aantal investeerders, zoals ondernemers die hun bedrijf hebben verkocht en nu met hun geld in stappen in bedrijven met groeipotentie.’
Opvallend is het relatief groot aantal startups en scale-ups in België die kapitaal verwierven in het tweede kwartaal, met name uit Gent, Leuven en Brussel. Schuitevoerder: ‘België heeft een aantal goede technische universiteiten. Daar gebeuren interessante dingen.’ Zij kunnen een voorbeeld nemen aan de Brusselse big data-specialist Collibra. Die haalde begin april in een nieuwe financieringsronde 112,5 miljoen dollar op. In totaal heeft Collibra al 345,5 miljoen dollar aan investeringskapitaal verzameld. Het bedrijf werd in 2008 opgericht als een spin-off van de VUB (Vrije Universiteit Brussel). Met zijn saas-platform kunnen bedrijven efficiënt data beheren en ontsluiten en deze aanwenden bij het nemen van belangrijke beslissingen.
Consolidatieslag
Daarnaast laat het tweede kwartaal ook weer zien dat er een consolidatieslag plaatsvindt op de ict-middenmarkt. Omdat er nog voldoende kapitaal op de markt aanwezig is, zijn eigenaren aan het wikken en wegen: gaan we zelfstandig door of is dit het moment om het bedrijf te verkopen en op te gaan in een groter, sterker geheel?
De Visser wijst op de ict-dienstverlening waar grotere combinaties ontstaan, zoals de Arcus IT Group. Die heeft de ambitie om door te groeien naar een positie als een van de grote ict-spelers in de middenmarkt in Nederland. Het bedrijf uit Zwolle deed al de nodige overnames en kreeg in mei steun van Pride Capital Partners voor nieuwe acquisities, zoals die van ICTaurus begin juli.
Een ander voorbeeld is de CSN Groep uit Leusden waar eind juni Quadrum Capital instapte. Met steun van deze investeerder wil de managed service provider een volgende stap – lees overnames – in de groeistrategie zetten.
In België zie je bijvoorbeeld eenzelfde beweging bij NRB (Network Research Belgium) uit Herstal. Dat nam in mei Computerland over, waar het in februari al it-adviseur People & Technology had ingelijfd.
Tractie
Ook in de hostingmarkt is veel tractie zichtbaar: daar gaat het om het vergroten van het volume. Een goed voorbeeld is Team.Blue, de fusie uit 2019 van de hostingbedrijven Combell (BE) en TransIP (NL). Het bedrijft rijgt de ene overname na de andere aan elkaar. In het tweede kwartaal ging het om WebruimteHosting (NL) en Natro uit Turkije; begin juli slokte Team.Blue de Bulgaarse partij SuperHosting op.
De markt voor enterprise resource planning (erp)-softwaremarkt is eveneens aan het consolideren op de middenmarkt. Zo lijfde het Britse Kerridge Commercial Systems, leverancier van software en diensten in de groothandel, distributie, verhuur en installatie, in mei de Antwerpse erp- en crm-specialist Infomat in. Gevolgd door Unit 4 Wholesale begin juli.
Ook de Amerikaanse erp-leverancier Aptean (Microsoft Dynamics en Dynamics 365-platform) heeft de Benelux-markt ontdekt. Het kocht begin juli DIN Solutions uit Maastricht-Airport, een leverancier van software voor middelgrote fabrikanten van dranken en voedingsmiddelen, gebaseerd op Microsoft Dynamics en Dynamics 365-platform. Eerder al kocht Aptean Schouw Informatisering (NL), een Dynamics-leverancier voor de voedingsmiddelenbranche. ‘Achter Aptean zitten een paar investeerders; de Microsoft-Dynamicsmarkt is versnipperd, er zullen wel meer overnames volgen’, verwacht De Visser.
Hot spot
Verder blijft digitale marketing een hot spot op de overnamemarkt. Dat soort bureaus profiteren van de groeiende vraag naar e-commerce, online zichtbaarheid en bereik. De Visser: ‘Ook deze markt voor front-end-applicaties is gefragmenteerd en je ziet dat investeerders erin springen en via een buy-and-build-strategie schokbestendige platforms opbouwen.’
Hij wijst op het Belgische Intracto; dat pleegde vorig jaar al de nodige overnames en is met dat beleid dit jaar doorgegaan: na de aankoop in juni van softwareontwikkelaar Isaac (NL) liet het recent zijn oog vallen op online-adviesbureau One Shoe (NL) en de digitale marketeer Bake & Company (BE). Het van oorsprong Belgische bedrijf, dat in 2001 is opgericht, is inmiddels gegroeid tot bijna duizend man. Via overnames wil de groep een volledige dienstverlening bieden op het gebied van strategie, technologie, marketing, content en creatie.
De Nederlandse tegenhanger is Dept, ondersteund door investeerder Carlyle. Het Amsterdamse digitale agentschap heeft inmiddels ook de nodige, meer internationale overnames achter zijn naam staan, maar hield in het tweede kwartaal zijn kruit droog. Standplaats Amsterdam is overigens in Europa een hub voor digitale agentschappen, net als Antwerpen in België.
Inhaalslag
Natuurlijk zijn er in de sector ook automatiseerders die het moeilijk hebben, stelt Schuitevoerder. ‘Kijk naar de detailhandel en de reisbranche, als je daarin als it-toeleverancier bent gespecialiseerd heb je last van de coronacrisis. Ook ict-bedrijven die veel medewerkers detacheren en te maken hebben met een inleenstop bij hun klanten, hebben het lastig.’
Vooralsnog zijn de vooruitzichten voor het derde kwartaal positief. Begin juli zijn al de nodige transacties gesloten. De Visser spreekt van deels een inhaalslag van deals die in maart zijn blijven liggen door de coronastop. Wel geldt normaliter voor deze periode dat er minder transacties worden gesloten vanwege de vakantietijd. ‘Aan de andere kant, het vieren van de vakantie zal in deze periode ook anders zijn dan normaal: korter of later. Wellicht worden er daardoor ook meer deals gesloten.’
Wat de invloed zal zijn van een eventuele tweede coronagolf op de ict-sector valt nog niet te zeggen. Maar het kan wel tot verschuivingen leiden, menen Schuitevoerder en De Visser. Je ziet het aan de Amerikaanse werk- en reisrestricties; die bieden Europese bedrijven de kans om buitenlands talenten aan te trekken die normaal naar Silicon Valley gaan. Of om zelfs Amerikaanse kennismedewerkers hiernaartoe te halen. Brainport Eindhoven is hier bijvoorbeeld middels een campagne mee bezig.
Tot slot nog de meest opvallende deal in het tweede kwartaal van 2020: Total Specific Solutions (TSS) baarde in juni opzien met de aangekondigde overname van Topicus uit Deventer. Normaal neemt TSS gelouterde softwarebedrijven over die gespecialiseerd zijn in een bepaalde niche met een installed base, maar Topicus is een ambitieuze automatiseerder die nieuwe softwareplatformen – en maatwerkoplossingen voor diverse sectoren bouwt. Er werken inmiddels ruim duizend man bij Topicus en de ambitie is om in de combinatie met TSS op korte termijn een Europese beursnotering aan te vragen. Een strategische overname, bestempelt Schuitevoerder deze deal.
Grote verscheidenheid
In het tweede kwartaal van 2020 is in de Benelux weer een rijke variatie aan transacties te zien. Hieronder een greep uit een aantal opvallende deals:
– Ict-concern Cegeka uit Hasselt viste weer eens in de Nederlandse ict-vijver en haalde in mei het Utrechtse dataconsultancybureau Finavista op. Ook kocht het die maand het Waalse telecombedrijf Gridmax.
– Het Amerikaanse ServiceNow, gespecialiseerd in workflow-automatisatie, heeft de Benelux ontdekt: het kocht in mei 4Facility, een onderdeel van het Nederlandse App4Mation. Dit bedrijf ontwikkelt en implementeert Servicenow-applicaties gericht op (verticale) markten. 4Facility is de productfamilie voor facilitaire bedrijven. Daarnaast nam ServiceNow in juni Sweagle over. Deze Belgische startup bouwt een platform dat configuraties van apparatuur beheert en vereenvoudigt.
– Een andere bekende Amerikaanse ict-grootmacht meldde zich in juni voor het Eindhovense Nextview. Dat ontving een investering van Salesforce Ventures. Nextview is een platinum partner van Salesforce en bekwaam in advisering en implementatie van producten van het softwarebedrijf.
– In juni lijfde het Israëlische Magic Software Enterprises de Nederlandse bedrijven Magic Hands en Knowledge & Solutions Software (K&S) in. Beide bedrijven baseren hun software op het applicatie-ontwikkel en -integratieplatform van Magic Software. Dit soort ontwikkelplatformen die al enige tijd bestaan, krijgt tegenwoordig het etiket ‘low code’ opgeplakt.