Vodafone heeft de uitrol van zijn 5G-netwerk uitgebreid. De telecomaanbieder claimt nu een landelijk dekking aan te bieden en hiermee ook de eerste te zijn. Het netwerk is beschikbaar voor Vodafone-klanten die over een geschikt 5G-toestel en -abonnement beschikken.
Vodafone maakt voor zijn 5G-netwerk gebruik van bestaande 4G-frequentiebanden. De aanbieder zet technologie van Ericsson in om dit spectrum slim te verdelen tussen 4G en 5G. Dit 5G-netwerk was al per april beschikbaar voor ruim de helft van Nederland. De operator had de ambitie om eind juli het bereik aan het overgrote deel van Nederland aan te bieden. Dit doel is nu naar eigen zeggen behaald: ruim tachtig procent van de Nederlandse bevolking heeft toegang tot 5G van Vodafone.
Daarnaast heeft de telecomaanbieder internationale roamingafspraken gemaakt, zodat Nederlandse klanten ook 5G kunnen gebruiken in Duitsland, China, Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten en Taiwan. De telco gaat dit ‘spoedig’ uitbreiden naar ook Australië, Nieuw-Zeeland, Hongarije en Turkije. Later dit jaar is deze roamingdienst ook beschikbaar in Groot-Brittannië, Roemenië, Ierland, Spanje en Italië.
5G-veiling
Gisteren werd de 5G-veiling afgesloten. Daarbij werden de frequentiebanden van 700, 1400 en 2100 MHz geveild. Operatoren KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo zijn tevreden met het resultaat. Bij de 700 MHz-band, die belangrijk is om tegen lage kosten een goede landelijke spreiding te krijgen, kregen alle drie mobiele operators elk twee vergunningen. Voor de 1400 MHz-band kregen KPN en VodafoneZiggo elk drie vergunningen, terwijl T-Mobile het met twee vergunningen moet doen. De drie aanbieders verwierven elk vier vergunningen van de 2100 MHz-band.
Vodafone en KPN betaalden ieder 416 miljoen euro voor de verkregen licenties. T-Mobile verwerft iets minder vergunningen en betaalt hier 400 miljoen euro voor.