De Chinese overheid denkt aan vergeldingsmaatregelen tegen Nokia en Ericsson, als Europa Huawei in de ban doet. Peking overweegt om beide Europese fabrikanten met strenge exportcontroles te dwarsbomen, meldt The Wall Street Journal. De Amerikaanse zakenkrant baseert zich daarbij op ingewijden.
Wanneer meer Europese landen Huawei gaan weren uit de 5G-netwerken en leveranties van apparatuur onmogelijk maken, wil de regering in Peking wraak nemen op Nokia en Ericsson. Beide ondernemingen hebben uitgebreide onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten in China. Ook beschikken ze over fabrieken die apparatuur buiten China leveren. Met exportcontroles kan Peking het beide producenten behoorlijk lastig maken.
Bekend is dat de Chinese overheid machtsmiddelen niet schuwt. Eerder regeerde de regering hard, toen de Amerikaanse president Trump aankondigde Huawei verdere sancties op te leggen. China zal dat niet toestaan en hard terugslaan. Washington opent dan een ‘doos van Pandora’, zo luidde het dreigement.
Brits verbod
Vooral de draai die de Britse regering heeft genomen, is in Peking slecht gevallen. Vanaf eind dit jaar geldt in het Verenigd Koninkrijk een verbod op de aankoop van nieuwe Huawei-apparatuur voor 5G. Over zeven jaar moeten zelfs alle Huawei-spullen uit het Britse netwerk zijn verwijderd.
Aanvankelijk was het Britse operators toegestaan om een deel van hun 5G radio access networks op Huawei-hardware te laten draaien. In januari van dit jaar vond de regering in Londen dat nog goed. Maar onder druk van Amerika veranderde de Britse regering van standpunt. Ook de nieuwe veiligheidswetgeving in Hongkong bevalt de Britten allerminst.
Elders in Europa
Ook elders in Europa staat de positie van Huawei als leverancier van 5G-apparatuur onder druk. In het Duitse parlement tekent zich een meerderheid tegen Huawei af. Dat brengt bondskanselier Angela Merkel in een lastige positie. Zij wil de handelsbetrekkingen met China niet schaden.
Verder kijken de Chinezen met argusogen naar wat in Italië en Frankrijk gaat gebeuren. Volgens persbureau Reuters heeft Telecom Italia al besloten niet met Huawei in zee te gaan als het om 5G-apparatuur gaat. Amerika oefent druk uit op Frankrijk om het Britse voorbeeld te volgen. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Robert O’Brien probeert de Fransen ervan te overtuigen dat de veiligheid in het geding is, wanneer Huawei diep in de 5G-netwerken komt. De Amerikanen willen koste wat kost voorkomen dat Europa op 5G-gebied afhankelijk wordt van China en zich zo kwetsbaar maakt.
Kan ik me wat bij voorstellen. De rug kaarsrecht houden zeg ik!
“China dreigt met vergelding tegen Nokia en Ericsson” is fake news. Vandaag heeft BZ van China hierop gereageerd: “Het is niet waar!”
Tik tok! Het houdt niet op de niet de aflatende stroom negatieve berichten over China. Nu uit de koker van de Wall Street Journal. Die blauwe maandag dat ik in dienst gezeten heb kreeg je ook het handboek van de soldaat. Met wat te doen als je soldaat Iljanov gevangen zou nemen. Dat zal nu wel soldaat Xi Ping zijn. Er is genoeg aan te merken op China maar ik krijg nu het gevoel dat de propaganda uit Amerika geen grenzen kent. Sinds het aantreden van Trump is dit gaande. Maar mijn kleren komen uit China, alle electronica komt uit die hoek vandaan en net een pakje besteld dat uit Honk Kong moet komen. Dat is inmiddels ook van China!
Nog even en wij zijn ook van China! 🙂
@Jos Ja! De chinezen timmeren al een tijd goed aan de weg en zo gaat dat op de vrije markt. Als het mag van Amerika tenminste.
Yes, China is onze nieuwe bedreiging op vele vlakken.
Kijk deze speech
https://www.justice.gov/opa/video/attorney-general-barr-s-remarks-china-policy-gerald-r-ford-presidential-museum
Of lees hier de transcript
https://www.justice.gov/opa/speech/attorney-general-william-p-barr-delivers-remarks-china-policy-gerald-r-ford-presidential
Zeer de moeite waard en geeft vrij feitelijk weer hoe het zo gekomen is en wat het probleem daarmee is.
En ja William Barr is een fervent Trump aanhanger, maar de inhoud is zeer relevant om te lezen. Benieuwd of iemand hier een speld tussen kan krijgen. In ieder geval heel leerzaam en in lijn met wat je hierboven leest.
@Henri Zeker een interessant artikel en eentje die stemt tot nadenken. Er staat veel waars in. Klopt dat de afhankelijkheid van China in de Corona crisis duidelijk is geworden. Grote techbedrijven, of het nu om diensten of productie gaat, die zich gemakkelijk aanpassen aan de eisen vanuit China. Het past volkomen in een wereld waarin alles draait om geld en Mammon regeert met harde hand. Daarvoor mag alles wijken. China als product van de wilde vrije markt, daar heeft hij gelijk in. Geld heeft geen moraal is wmb de boodschap. Dat is een ontwikkeling van de laatste decennia die je over de hele wereld ziet.
Ik las ook weer de bekende retoriek, het China virus, China al veroorzaker van de Corona crisis, China niet open daarover (niet waar!) etc. Ik dacht ook, het is een valse moraal, bijvoorbeeld een land als Saudie Arabie volpompen met wapens, daar hoor ik de goede man niet over. Het is wmb ook een politiek statement en ik denk dat het niet minder zal worden de komende tijd met de verkiezingen vooruitzicht en de puinhopen in eigen huis. Dan moet je het elders zoeken, Amerika kan niet zonder vijand. Aan China en de rest van de wereld zaak om het koppie erbij te houden.
Wat ik dan niet begrijp van de VS, als het de VS dan menens is, waarom dan deze politiek van chaos creeren? Bondgenoten vervreemden,uit elkaar spelen, het ondermijnen van alle internationale samenwerking en nog erger, bedreiging en intimidatie om andere landen te laten doen wat jij wil. Zoals nu met het kiezen van apparatuur voor Huawei. Dat zijn Mafia praktijken. Ik denk dat samenwerking en aan tafel zitten krachtigere middelen zijn om invloed uit te oefenen op China dan deze politiek van confrontatie.
Nog een keer lezen, en nog eens nadenken.
Ik meen enkele jaren later op grond van de lessen uit ‘Art of War’ al eens wat geschreven te hebben over risico’s van buitenlandse afhankelijkheid, Heidegger versus Sun Tzu. Want het is niet goed voor je souvereiniteit als je strategische infrastructuur in handen komt van Chinezen, Mexicanen, Italianen, Fransen etc. En hetzelfde geldt voor alle strategische goederen zoals olie, gas, ijzer, steenkool etc. De keus tussen Washington, Brussel, Moskou of Peking wordt echter steeds lastiger als mijn ‘koopkracht’ door alle tegenstrijdige economische belangen in politieke invloedssferen steeds kleiner wordt. En het is dus maar tussen welke billen je met je hoofd zit want de patenttrol is een 100% Amerikaanse uitvinding.